Hoofdgerecht

4 personen

Schweinehaxe met Elzasser sauerkraut en bratkartoffelen


Schweinehaxe mit sauerkraut
Voor wie thuis aan de slag wil: bestel je varkenspoten enkele dagen van tevoren bij je slager. Varkenspoot (ook wel Eisbein genoemd) is ook bij de betere groothandels te verkrijgen. Let op: de voorpoten zijn het lekkerst en hebben het meeste vlees. Voor een extra mals resultaat kun je de poot eerst pekelen in een pekelbad. Voor 2 liter pekelwater: 50 gram suiker, 100 gram zout. Poten geheel onderderdompelen en minimaal 24 uur afgedekt wegzetten in de ijskast.

Dit is wel veel vlees. Voor vier personen is 1 stuk net te weinig (er zit veel bot in) maar twee is aan de vlotte kant. We hebben er met vier man een flinke kluif aan. Ivonne en ik hebben er nog een dag later ruim van gegeten.

Ingredienten:
2 liter pekel in een vlotte soeppan met
-50 g suiker
-100 g zout
-20 gekneusde jeneverbessen
-20 gekneusde peperkorrels
2 varkensvoorpoten (eisbein of schweinehaxe genoemd), 1,4 kg per stuk
Peper en zout

Simpele bereiding, maar maximale smaak
Het vlees wordt in het eigen vet 2 tot 3 uur gebraden, op 150 graden in de oven, met niet meer kruiding dan peper en zout. Het geheim van de bereiding van Altes Gasthaus Leve is de bros-krokante korst (‘kross gebraten’ meldt de menukaart). Het vet aan de buitenzijde van de varkenspoot wordt voor de bereiding kruiselings ingesneden in een ruitpatroon. Nadat een kerntemperatuur van 70 graden is bereikt krijgt de varkenspoot nog een tik mee in de oven op 240 graden. Het gevolg is een geweldig lekkere krokante korst en gesmolten vet onder de huid. Simpele bereiding, maar maximale smaak.
 
Bron: https://favorflav.com/nl/restaurant/lekker-varkentje/