Hoofdgerecht
4 personen
Schweinehaxe mit sauerkraut
Voor wie thuis aan de slag wil: bestel je
varkenspoten enkele dagen van tevoren bij je slager. Varkenspoot (ook wel
Eisbein genoemd) is ook bij de betere groothandels te verkrijgen. Let op: de
voorpoten zijn het lekkerst en hebben het meeste vlees. Voor een extra
mals resultaat kun je de poot eerst pekelen
in een pekelbad. Voor 2 liter pekelwater: 50 gram suiker, 100 gram zout. Poten
geheel onderderdompelen en minimaal 24 uur afgedekt wegzetten in de ijskast.
Dit is wel veel vlees. Voor vier personen is 1 stuk
net te weinig (er zit veel bot in) maar twee is aan de vlotte kant. We hebben er
met vier man een flinke kluif aan. Ivonne en ik hebben er nog een dag later ruim
van gegeten.
Ingredienten:
2 liter pekel in een vlotte soeppan
met
-50 g suiker
-100 g zout
-20 gekneusde jeneverbessen
-20 gekneusde peperkorrels
2 varkensvoorpoten (eisbein of
schweinehaxe genoemd), 1,4 kg per stuk
Peper en zout
Simpele bereiding,
maar maximale smaak
Het vlees wordt in het eigen vet 2 tot 3 uur gebraden,
op 150 graden in de oven, met niet meer kruiding dan peper en zout. Het geheim
van de bereiding van Altes Gasthaus Leve is de bros-krokante korst (‘kross
gebraten’ meldt de menukaart). Het vet aan de buitenzijde van de varkenspoot
wordt voor de bereiding kruiselings ingesneden in een ruitpatroon. Nadat een
kerntemperatuur van 70 graden is bereikt krijgt de varkenspoot nog een tik mee
in de oven op 240 graden. Het gevolg is een geweldig lekkere krokante korst en
gesmolten vet onder de huid. Simpele bereiding, maar maximale smaak.
Bron:
https://favorflav.com/nl/restaurant/lekker-varkentje/