Bijgerecht

4 personen

Bratkartoffelen


De gebakken aardappel is het stiefkindje van de moderne gastronomie. Niet voor lang meer als het aan ons en chef-kok Iwan Driessen van het Amsterdamse restaurant Rijsel ligt. Het is tijd voor een comeback! Zijn recept voor de beste gebakken aardappels vind je in het FavorFlav-kookboek.

Ingrediënten
1 kilo Doré of Bildstar aardappels
50-75 gram echte boter (liefst geklaard)
30-40 gram spekvet/olie/ganzenvet/ossewit (ik werkte met spekvet)
zout

Bereidingswijze
1. Kook of stoom de aardappelen 25 tot 30 minuten tot ze net iets te gaar zijn. Laat de aardappelen afkoelen. Het zetmeel geleert dan, waardoor de aardappelen krokanter worden bij het bakken.
2. Snijd de aardappelen in ongelijke stukken. Verwarm de boter met het ganzenvet, de reuzel of het ossewit in een ruime koekenpan op middelhoog vuur. Verdeel de aardappelen in 1 laag over de pan en bak ze in 10 tot 15 minuten rondom goudbruin en krokant.

Naar: https://favorflav.com/nl/recipes/classics/rijsels-gebakken-aardappels/