Bijgerecht
4 personen
De gebakken aardappel is het stiefkindje van de
moderne gastronomie. Niet voor lang meer als het aan ons en chef-kok Iwan
Driessen van het Amsterdamse restaurant Rijsel ligt. Het
is tijd voor een comeback! Zijn recept voor
de beste gebakken aardappels vind je in het FavorFlav-kookboek.
Ingrediënten
1 kilo Doré of Bildstar aardappels
50-75 gram echte boter (liefst geklaard)
30-40 gram spekvet/olie/ganzenvet/ossewit (ik werkte
met spekvet)
zout
Bereidingswijze
1. Kook of stoom de aardappelen 25 tot 30 minuten tot
ze net iets te gaar zijn. Laat de aardappelen afkoelen. Het zetmeel geleert dan,
waardoor de aardappelen krokanter worden bij het bakken.
2. Snijd de aardappelen in ongelijke stukken. Verwarm
de boter met het ganzenvet, de reuzel of het ossewit in een ruime koekenpan op
middelhoog vuur. Verdeel de aardappelen in 1 laag over de pan en bak ze in 10
tot 15 minuten rondom goudbruin en krokant.
Naar:
https://favorflav.com/nl/recipes/classics/rijsels-gebakken-aardappels/