Hoofdgerecht
4 personen

Fish and chips (met tartare, red and brown sauce) en doperwtjes


Ingrediënten

4 kabeljouwfilets (ca. 600 g)

140 g bloem

50 g maizena

1 tl bakpoeder

1 ei

250 ml bier

1 tl zout

red sauce (tomatenketcup)
brown sauce (typisch engelse saus)

1,2 kg aardappels in reepjes van 1.5 cm (bakrecept zie patatas fritas)

2 liter zonnebloemolie of frituurvet in een fituurpan

1 kg ongedopte erwten

 

Dop de ertwtjes en zet ze weg.

Meng de bloem, maizena en bakpoeder. Mix het bier en het ei tot een egaal mengsel. Giet dit bij de bloem en klop tot er een homogeen mengsel ontstaat zonder klontjes. Het moet een beetje een dikke consistentie hebben zodat het goed aan de vis blijft plakken, als je er een houten lepel in steekt moet deze geheel bedekt uit de saus komen. Laat dit een half uurtje staan.

Verwarm de olie of het frituurvet tot 180 graden

Maak de visfilets droog en controleer ze op graten. De filets één voor één door het beslag halen en 4-6 minuten bakken tot ze mooi goudgeel krokant gebakken zijn. Laat ze langzaam in het vet zakken, als je dat te snel doet blijft de vis waarschijnlijk aan het frituurmandje plakken. De vissen bak je één voor één zodat de temperatuur van het vet niet te ver zakt.

Je kunt de gebakken vis een een oven van 100 graden warm houden tot alle vis en patat gebakken is.

Kook ergens in de tussentijd de erwtjes in ruim water met zout. Het hangt een beetje van de grootte van de erwtjes af hoe lang maar met 10 minuten zijn ze wel gaar. Zorg ervoor dat ze niet kapot koken

 

De patat wordt in twee gedeelten gebakken. Tussen het voorbakken en afbakken kunnen de vissen worden gebakken, het afbakken van de patat kost slechts een minuut of twee per portie, in een portie of vier tot zes is het af te bakken (zie aldaar). Probeer de patat niet warm te houden, daar wordt ze alleen maar slap van.

 

Serveer de vis and chips met tartare sauce, ketchup en brown saus

We dronken hierbij een Cotes de Gascogne uit 2010 (La colombelle d'Andre Daguin), de huiswijn van de Stenen Tafel, een exquise restaurant in Arnhem. Een lekker pittige witte wijn.

 

Bron: internet