Bijgerecht
Patatas Fritas
Ingredienten:
Aardappelen:
Goede patataardappelen zijn er niet zoveel (de patatindustrie krijgt speciale
rassen aangeleverd.die niet "rechtenvrij" zijn en daarom niet gewoon
verkrijgbaar). Bintje is zondermeer goed, doch wordt helaas steeds moeilijker
verkrijgbaar. Ga anders voor licht-kruimige aardappelen.
Olie/Vet: Arachideolie of ossenwit. Ik heb het met frituurvet gedaan. Gaat ook
prima.
Voorbereiding
Aardappels schillen, wassen en in theedoek drogen. In staafjes van ca. 1 cm. breedte snijden. Liefst met een gekarteld mes zodat het snijvlak niet te glad wordt. Onregelmatige of te dunne (kant-)staafjes weggooien. Friteuse op 140°C zetten (vaak wordt 160°C vermeld, doch mijn ervaring is dat 140°C betere resultaten oplevert). Staafjes wassen en 15 min. in koud water laten staan. Schoonspoelen en in theedoek drogen.
Bereidingswijze
De patat in
kleine porties voor de eerste ronde in de friteuse bakken. Regelmatig schudden
opdat de staafjes niet aan elkaar plakken. Zodra de staafjes een mooie lichtgele
tint hebben kunnen ze uit de frituur. Afhankelijk van de soort kan dit al na 2,5
minuut of pas na 6 minuten zo zijn. Indien ze na 2,5 minuut al bruin zijn was
deze soort beslist niet de goede. Bij het verwijderen uit de friteuse de patat
goed uitschudden en op keukenpapier laten uitlekken en droogdeppen.
Dat hele proces vanaf het
uit de olie verwijderen tot en met het droogdeppen dient binnen 20 seconden te
geschieden (na 20 sec. zal de patat de nog aanwezige olie "absorberen"
Vervolgens de patat geheel laten afkoelen en de friteusetemperatuur opvoeren
naar 180°C.
De patat dan afbakken (de maximale tijdspanne tussen voor- en afbakken is
overigens 2 uur).
Over het
algemeen is de patat klaar zodra ze allemaal "boven" drijven en het bruisen (nagenoeg)
voorbij is. Op een minuutje of 3-6 dient gerekend te worden. Niet vergeten weer
af en toe te schudden. Na het verwijderen uit de olie wederom goed uit laten
lekken en op keukenpapier storten; de absorptiegevoeligheid van de patat is deze
keer echter duidelijk minder.
http://www.smulweb.nl/1001332/koken/recept/Patates-frites-patat-friet