Bijgerecht

Patatas Fritas


Ingredienten:

Aardappelen: Goede patataardappelen zijn er niet zoveel (de patatindustrie krijgt speciale rassen aangeleverd.die niet "rechtenvrij" zijn en daarom niet gewoon verkrijgbaar). Bintje is zondermeer goed, doch wordt helaas steeds moeilijker verkrijgbaar. Ga anders voor licht-kruimige aardappelen.
Olie/Vet: Arachideolie of ossenwit. Ik heb het met frituurvet gedaan. Gaat ook prima.

Voorbereiding

Aardappels schillen, wassen en in theedoek drogen. In staafjes van ca. 1 cm. breedte snijden. Liefst met een gekarteld mes zodat het snijvlak niet te glad wordt. Onregelmatige of te dunne (kant-)staafjes weggooien. Friteuse op 140°C zetten (vaak wordt 160°C vermeld, doch mijn ervaring is dat 140°C betere resultaten oplevert). Staafjes wassen en 15 min. in koud water laten staan. Schoonspoelen en in theedoek drogen.

Bereidingswijze

De patat in kleine porties voor de eerste ronde in de friteuse bakken. Regelmatig schudden opdat de staafjes niet aan elkaar plakken. Zodra de staafjes een mooie lichtgele tint hebben kunnen ze uit de frituur. Afhankelijk van de soort kan dit al na 2,5 minuut of pas na 6 minuten zo zijn. Indien ze na 2,5 minuut al bruin zijn was deze soort beslist niet de goede. Bij het verwijderen uit de friteuse de patat goed uitschudden en op keukenpapier laten uitlekken en droogdeppen. Dat hele proces vanaf het uit de olie verwijderen tot en met het droogdeppen dient binnen 20 seconden te geschieden (na 20 sec. zal de patat de nog aanwezige olie "absorberen"

Vervolgens de patat geheel laten afkoelen en de friteusetemperatuur opvoeren naar 180°C.
De patat dan afbakken (de maximale tijdspanne tussen voor- en afbakken is overigens 2 uur).
Over het algemeen is de patat klaar zodra ze allemaal "boven" drijven en het bruisen (nagenoeg) voorbij is. Op een minuutje of 3-6 dient gerekend te worden. Niet vergeten weer af en toe te schudden. Na het verwijderen uit de olie wederom goed uit laten lekken en op keukenpapier storten; de absorptiegevoeligheid van de patat is deze keer echter duidelijk minder.

http://www.smulweb.nl/1001332/koken/recept/Patates-frites-patat-friet