Soep
4 personen

Velouté aux champignons des bois
Gebonden addenstoelensoep gemaakt met blanke fond van kip


50 gram gedroogde morieljes

50 gram gedroogde ridderzwammcn

50 gram gedroogde boleten

50 gram ui

50 gram prei

1 teentje knoflook

100 gram champignons

1 theelepel olijfolie

zout en versgemalen peper

1  liter Fond van kip, zie recept  of bouillon van tabletten

1 theelepel fijngehakte peterselie

 

Garnering

1 verse fijngesneden tomaat

40 gram gedroogde ridderzwammen

pan met dikke bodem met deksel

 

Was de gedroogde paddenstoelen zorgvuldig enkele malen in water dat steeds wordt ververst. Ook de ridderzwammen van de garnering. Laat ze een uur weken in lauw water. Laat ze uitlekken en spreid ze uit op een droge doek.

 

Snijd ui en prei in dunne ringen, halveer de knoflook, was de champignons, pel de tomaten en haal de pitjes er uit. Verhit de olijfolie in de pan en fruit hierin ui, prei, knoflook, gedroogde, geweekte paddenstoelen - houd een paar ridderzwammen apart voor de garnering - champignons en tenslotte de tomaten, die de soep een zacht en fris smaakje geven.

 

Roer het mengsel voortdurend om en laat het 5 minuten heel zachtjes bakken.

Voeg zout en peper toe alsmede de fond of kippenbouillon, maar houd enkele lepels apart.

Leg de deksel schuin op de pan en kook de soep 30 minuten op een matig vuur.

 

Giet de inhoud van de pan in de mixer-blender en maal alles zéér fijn. Doe de soep in de pan en houd haar warm.

Pocheer de ridderzwammen voor de garnering in een steelpannetje in de achtergehouden bouillon. Laat ze uitlekken.

Vul de soepkommen met soep, doe er de uitgelekte ridderzwammen in en bestrooi de soep met gehakte peterselie en de fijngesneden tomaat

 

Uit: Michel Guerrard