Grondstof
1 liter

Blanke fond van Kip


100 gram champignons

100 gram worteltjes

1 liter koud water

1 kilo kip- of gevogeltekarkassen in stukken en gcvogelteafval (vleugeltjes, halsjes, hartjes, maagjes etc.) of 1 soepkip

1 sjalotje (fijngehakt)

1 ui van 50 gram

kruidnagelen

1 prei

1 stengel bleekselderij

1 gekneusd teentje knoflook

1 bouquet garni kruidnagel

1 dl droge witte wijn

 

Snijd de champignons en de worteltjes in plakjes, hak het sjalotje fijn. Doe dit alles in een pan, met de stukken kip en de rest van de groenten.

Voeg de witte wijn toe, breng alles aan de kook en laat het inkoken tot de wijn vrijwel geheel is verdampt.

Voeg het koude water toe, het bouquet garnii en de met een kruidnagel bestoken ui.

Laat dit in de open pan op een laag vuur 3 uur zachtjes trekken, schuim het oppervlak regelmatig af.

Zeef de verkregen bouillon (ongeveer 1 liter) en bewaar hem op een koele plaats.

 

Opmerking:

Blanke fond van kalfsvlees wordt op dezelfde manier klaargemaakt, de kippepoelet wordt dan vervangen door hetzelfde gewicht aan kalfsbotten die 1 minuut geblancheerd zijn. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan de subtiele smaak van de fond van kip.

 

Uit: Michel Guerrard