Hoofdgerecht
4 personen
Zomerse sukadelapjes met witlof met zwarte olijven
Ingrediënten
4 biologische sukadelapjes
2 el ras el hanout (Marokkaans kruidenmengsel)
olijfolie
4 tenen knoflook, fijn gehakt
1 ui, gesnipperd
2 ingelegde citroenen, in partjes
2 dl witte wijn
2 dl rundvleesbouillon
peper en zout
150 gram groene olijven (zonder pit)
verse koriander
'Weet u, ik geniet enórm van al die leuke stukjes die u
over de slager schrijft', kirde de vrouw met de appelwangen en de nogal
christelijke uitstraling, 'en wat leuk dat u zulke goede vrienden bent!' De
slager en ik keken elkaar niet-begrijpend aan. 'De maatslager', riep de vrouw
verrukt, 'u weet u wel, uw maat, de slager!' Nee, daar hadden de slager en ik
allebei niet van terug. Het is waar dat mijn slager en ik warme gevoelens over
en weer koesteren en ook merkte ik dat ik hem best had gemist toen ik hem
zaterdag na weken weer zag. Maar het is ook weer niet zo dat we elkaar op zulke
momenten met vochtige ogen in de armen vallen en elkaar snuivend op de schouders
slaan.
Mijn maatslager heet maatslager omdat hij zijn vlees op
maat snijdt. Dat mag een open deur lijken, maar is het zeker niet: Ron Agterberg
(bioslagerij.nl) is een van de weinige slagers die nog hele beesten inkoopt en
zelf uitbeent, zoals hij en zijn klanten het willen hebben. Zelfstandige
slagerijen zijn in een hard tempo aan het verdwijnen, net als het
slagersvakmanschap. Zelfs keurslagers kopen hun vlees nu voorgeproportioneerd
in, van biefstuk tot cordon bleu, in felgekleurde vormpjes die kunnen worden
aangepast aan elk seizoen.
Nee, dan mijn maatslager, die ook midden in de zomer een
gigantische homp rundvlees uit de koelcel haalt en daar trefzeker de sukade uit
weet te snijden. Daar had ik namelijk al de hele week zin in, maar dan zomers
gekruid. De ras el hanout in dit recept koopt u bij de Marokkaanse winkel, net
als de ingelegde citroen.
Bereiding:
Bestrooi de sukadelapjes van alle kanten met ras el
hanout. Verhit wat olie in een braadpan en braad er de sukadelapjes in aan,
eventueel in porties. Haal het vlees uit de pan en fruit nu knoflook en ui in
het bakvet. Doe het vlees terug in de pan, leg de ingelegde citroen erbij en
schenk de wijn en de bouillon in de pan. Kruid met wat peper en zout, breng even
aan het pruttelen en zet de pan met deksel in een oven op 120 graden, drie uur
of nog langer. Voeg een uurtje voor het einde de olijven toe. Verdeel de
sukadelapjes over de borden, giet er ook wat braadvocht over en garneer
rijkelijk met koriander. Eet er couscous of brood bij en een knisperende salade.
http://www.volkskrant.nl/koken-en-eten/zomerse-sukadelapjes~a3305208/