Hoofdgerecht

4 personen

Rundvleescassoulet met rode kool


Ingrediënten

200 g gedroogde witte bonen

750 g doorregen runderlappen

1 grote ui

2 tenen knoflook

2 tomaten

zout en versgemalen peper

4 eetlepels olijfolie (extra vierge)

1/2 zakje verse tijm (a 15 g)

1 theelepel chilipoeder

1 pot vleesfond (380 ml)

4 aardappeltjes

 

(Ca. 8 uur van tevoren witte bonen in ruim koud water laten weken.) Vlees op kamertemperatuur laten komen. Ui pellen en grof snipperen. Knoflook pellen en in plakjes snijden. Tomaten inkruisen, enkele seconden onderdompelen in kokend water en ontvellen. Zaadjes verwijderen en vruchtvlees in reepjes snijden. In zeef witte bonen afspoelen. Vlees in grove stukken snijden en bestrooien met zout en peper. In braadpan olie verhitten en vlees al omscheppend in ca. 5 minuten rondom mooi bruin bakken. Ui en knoflook ca. 2 minuten meebakken. Tomaat, takjes tijm en chilipoeder erdoor scheppen en ca. 1 minuut meebakken. Vleesfond en 1 dl water toevoegen. Vlees afgedekt in ca. 1 uur heel zachtjes (op vlamverdeler) stoven. Witte bonen erdoor scheppen en cassoulet in nog ca. 1 à 1 1/2 uur heel zachtjes gaar stoven. Eventueel meer water toevoegen als geheel te droog wordt. Op smaak brengen met zout en peper. Takjes tijm verwijderen. Serveren met de rode kool.

 

We dronken hierbij een lekkere bourgogne, een Hautes-Côtes de Nuits uit 2009

 

 

Allerhande, oktober 2001