Hoofdgerecht
4 personen
Ingrediënten
4 sjalotjes
1 appel
75 gram boter
1 theelepel gedroogde rozemarijn
1 parelhoen
zout
125 gram spekreepjes
500 gram wijnzuurkool
peper
6 plakjes vetspek
Bereidingswijze
De sjalotjes pellen en snipperen. De appel schillen
en grof raspen. 25 gram boter in een diep bord doen en met een vork de appel,
helft van de sjalotjes en de rozemarijn erdoor mengen. Het mengsel in de
buikholte van de parelhoen scheppen. De buikholte dichtmaken met een
cocktailprikker en evt. bindgaren.
In een ovenschaal de spekreepjes, zuurkool en de rest
van de sjalotjes en de peper door elkaar scheppen en met 2 vorken losmaken. De
oven voorverwarmen op 175 graden Celsius.
In een braadpan 50
gram boter verhitten. De parelhoen in ongeveer 15 minuten bruinbakken. De
parelhoen op de zuurkool leggen. De plakjes vetspek op de parelhoen leggen. Het
braadvet erover schenken.
In het midden van de oven de parelhoen ongeveer 1,5
uur stoven. De deksel van de schaal nemen (in mijn geval het aluminiumfolie), de
parelhoen nog ongeveer 10 minuten goudbruin laten worden.
Ik had er
pastinaak-pompoenpuree bij gemaakt (voor 2 a 3
personen) maar omdat de zuurkool al met spekjes was en de parelhoen ook geen
kleintje was het toch wel redelijk veel. Gelukkig was het ook lekker: schoon op
dus :-)
Bron: Smulweb