Hoofdgerecht
4 personen
2 knoflookteentjes, uitgeperst
2 rode uien, klein, in de lengte fijn gesneden
2 tomaten in partjes gesneden
Patatas fritas
2 gele of rode chilipepers, fijngesneden
1 rode paprika in dunne reepjes
1 eetlepel rode wijnazijn
2 eetlepels soyasaus
1 eetlepel oregano
3 of 4 takjes bladpeterselie
Ruime beker quinoa (Peruaanse graansoort)
Quinoa (spreek uit Kienwa, klik op het plaatje voor meer informatie van Wikipedia): is een Peruaanse graansoort en wordt ook wel de Inkaase rijst genoemd. Kook het als rijst. Als er uit de kleine korrel een kleine kiem tevoorschijn komt is het gerecht gaar. Kook het samen met de uitgeperste knoflookteentjes in ongeveer een kwartiertje gaar. Ik heb het redelijk ‘plain’ gekookt. Het heeft weinig smaak dus in een bouillon koken geeft iets meer smaak aan het gerecht.
Patatas fritas: voor dit gerecht zijn per bord ongeveer 10 frietjes nodig. Het lekkerst is deze zelf te maken. Klik hier voor een recept.
Lomo Saltado: Snij het vlees in mooie reepjes (lang, en ongeveer een centimeter in doorsnee). Roerbak deze in gloeiendhete olie, haal ze uit de pan en houd ze warm (in alufolie en dan in een oven bij ca 50 oC).
Bak de knoflook, uien, tomaten oregano, zout en peper in het bakvet (voeg nog olie toe als dat nodig is) en roerbak dit ca. 2 minuten. Voeg de chilipepers, 2 takjes bladpeterselie, wijnazijn en soyasaus toe en bak dit nog enkele minuten mee. Je kunt het vocht wat nu uit het vlees is gelekt nog toevoegen en het nog even door laten koken (voorzichtig). Voeg dan het vlees toe en warm het gerecht nog even door.
Meng het vleesmengsel met de paprika, strooi daar rest van de versnipperde bladpeterselie overheen en serveer het gerecht met een paar bolletjes quinoa (in een klein kopje aandrukken en omkeren op het bord). Strooi op het laatst de frietjes over het gerecht. Als het te nat is kun je ze ook apart geven (anders nemen ze teveel vocht op).
Bron: Peruvian Cooking, basic recipes van Annik
Franco Barreau