Hoofdgerecht
4 personen
Langzaam gebraden kip
Ingrediënten
3 liter water
165 g grof zeezout
1 hele braadkip, zonder elastiekjes
40 g roomboter
1 citroen (biologisch), in stukken
bosje tijm
Verwarm water en zout kort zodat het zout oplost.
Laat afkoelen, doe de kip in de pekel en zet een nacht in de ijskast. Droog de
kip grondig van binnen en van buiten met een witte doek. Smeer het lijfje in met
boter en stop de citroen en tijm in de buikholte.
Leg de kip met de borst naar beneden en braad ongeveer
2,5 uur op 120 graden. Hoe lang precies, verschilt per oven. Een
vleesthermometer is erg handig. Volgens het Voedingscentrum, altijd aan de
veilige kant, is de kip gaar als het vlees 75 graden is. Ik haal de kip eruit
als de thermometer op meerdere plekken net onder de 70 graden aangeeft en laat
het vlees dan 45 minuten rusten.
Zet de oven ondertussen op de hoogste stand. Smeer de
kip nog een keer in met boter en braad verder tot het vel mooi goudbruin is.
De kip is klaar als u in een dik stuk vlees prikt en
het sap doorzichtig kleurt. Eet met gebakken aardappelen en een salade (ik heb
er Doppertjes op
zijn Frans van gemaakt)
Bron: de Volkskeuken van Sake Slootweg