Hoofdgerecht
4 personen

Langzaam gebraden kip


Ingrediënten
3 liter water
165 g grof zeezout
1 hele braadkip, zonder elastiekjes
40 g roomboter
1 citroen (biologisch), in stukken
bosje tijm

Verwarm water en zout kort zodat het zout oplost. Laat afkoelen, doe de kip in de pekel en zet een nacht in de ijskast. Droog de kip grondig van binnen en van buiten met een witte doek. Smeer het lijfje in met boter en stop de citroen en tijm in de buikholte.
Leg de kip met de borst naar beneden en braad ongeveer 2,5 uur op 120 graden. Hoe lang precies, verschilt per oven. Een vleesthermometer is erg handig. Volgens het Voedingscentrum, altijd aan de veilige kant, is de kip gaar als het vlees 75 graden is. Ik haal de kip eruit als de thermometer op meerdere plekken net onder de 70 graden aangeeft en laat het vlees dan 45 minuten rusten.
Zet de oven ondertussen op de hoogste stand. Smeer de kip nog een keer in met boter en braad verder tot het vel mooi goudbruin is.
De kip is klaar als u in een dik stuk vlees prikt en het sap doorzichtig kleurt. Eet met gebakken aardappelen en een salade (ik heb er Doppertjes op zijn Frans van gemaakt)

Bron: de Volkskeuken van Sake Slootweg