Bijgerecht
4 personen

Atjar Tjampoer


Ingrediënten

1/2 spits of witte kool (ca 250 gram)

10 worteltjes

3 plakjes djahe

100 gram sperziebonen

7 1/2 dl water

2 middelgrote uien

1/2 a 3/4 dl slaolie

1 1/2 a 3 dl azijn

250 gram taugé

1/2 komkommer

1 potje zilveruitjes (330 gram)

1 eetlepel mosterd

 

Boemboes:

3 fijngemaakte kemirienootjes

3 flinke theelepels koenjit

4 theelepels suiker

2 theelepels knoflookpoeder

en zout naar smaak

 

Bereiding:

Was de kool, worteltjes en sperziebonen en snijd ze in lange dunne reepjes. Zet dit op met water en laat het koken totdat de groenten halfgaar zijn. Zet het vuur dan laag. Intussen fruit u de in ringen gesneden uien in slaolie glazig. Voeg de boemboes erbij en fruit die mee. Roer dit goed door en voeg het bij de groenten, die u verder op smaak brengt met suiker, zout en azijn. Was de taugé en de komkommer en snijd de komkommer (met schil) in plakjes. Voeg deze eveneens bij de groenten en roer het geheel weer goed. Giet dan de inhoud van het potje zilveruitjes (ook het zuur) erbij. Tot slot voegt u de mosterd toe. Roer het geheel goed en laat het heel even koken. De groenten mogen niet al te gaar zijn. Laat het gerecht afkoelen en serveer het koud. Atjar tjampoer kan bij elke maaltijd worden geserveerd. Vindt u deze hoeveelheid te groot, dan neemt u de helft van alle ingrediënten. Maar wanneer u dit gerecht laat afkoelen en de helft in een goed afgesloten pot of plastic schaaltje in de koelkast bewaart, is het ongeveer 1 1/2 a 2 weken houdbaar.

Eet smakelijk.

 

Bron: http://www.kookotheek.com/indisch/bijgerechten/atjar_tjampoer.htm


Onderdeel van de Indische rijsttafel van 9 juni 2010 bij Rudi