27 oktober 2012

Koken in andermans keuken:

een driegangenmaaltijd voor ruim 40 dak- en thuislozen

 

Op 5 november vorig jaar bestond de eetclub vijftien jaar. Die mijlpaal hebben we gevierd door een exquize veelgangenmaaltijd te koken en te nuttigen. Een geslaagd festijn dat werd opgeluisterd met een cadeau van de (niet aanwezige) partners Laura, Ivonne en Ilse. We mochten in Amsterdam gaan koken voor 100 euro voor 50 dak- en thuislozen. Een passend cadeau. Deze activiteit wordt georganiseerd onder de naam koken in andermans keuken, door de stichting Amsterdam verbindt.

Zoals gewoonlijk was het weer een hele heisa om een goede datum te vinden dus daar ging ook enige tijd overheen maar op 27 oktober was het zover: we togen naar Amsterdam. Joost en Rudi gingen vroeger om vast kip te kopen die zo vroeg mogelijk in de marinade moest. Om half 12 waren we in Amsterdam op de Ten Kate markt alwaar we de nodige ingrediënten aanschaften. Bij de Turkse slager werd bijvoorbeeld 7 kilo kippendijen ingeslagen voor slechts 30 euro, een complete slagerschaal kippevlees werd in één geoefende beweging in een plastic zak geschoven.

Na ook nog wat marinade-ingrediënten te hebben gekocht  togen we naar de plek waar het allemaal moest gaan gebeuren.  Achter een benzinestation, onder een parkeergarage, er zijn idyllischer plekjes denkbaar maar de ruimte zelf was een gezellige ‘kantine’ waar de mensen ook de nacht doorgrachten en alwaar een ruim geoutilleerde keuken te vinden was. Daar waren inmiddels ook Jeroen en Erik gearriveerd. We werden welkom geheten door Abdel. Abdel  is de kok die door de week voor de daklozen kookt. Die maaltijd bestaat dan uit twee soorten soep met brood.  Henny  Heijmans, initiatiefnemer van Amsterdam Verbindt kwam ook nog even langs om kennis met ons te maken. We waren op dat moment al druk bezig met de marinade voor de kip.

De keuken (links) met Abdel op de achtergrond en rechts de eet/slaapzaal

Nadat de kip in de week was gelegd togen we met zijn vieren naar de markt om de rest van de inkopen te doen. Rudi had een handige rolkoffer mee die goed van pas kwam, voor vijftig mensen koken levert nogal wat kilo’s boodschappen op.  De Ten Katemarkt is een goedkope maar zeer uitgebreide markt waar je werkelijk alles op het gebied van groenten kunt kopen en dat voor weinig geld. Wortelen, tomaten, citroen, bossen koriander, uien, Bulgaarsche yoghurt, etc. alles werd in grote hoeveelheden ingeslagen.

De kip gaat in de marinade

Eenmaal terug in de keuken gingen we aan de slag. De meeste recepten waren niet moeilijk te maken maar als je inderdaad voor vijftig man groenten, dadels, uien etc. moet snijden dan blijken daar toch de nodige uurtjes in te gaan zitten. De sfeer was goed, de samenwerking nog beter en we  we waren precies op tijd klaar: half zes konden we de gerechten in de warmhoudbakken doen en togen we aan de afwas (alleen de grote pannen, er is een afwasmachine aanwezig). Om zes uur kwamen de eerste daklozen binnen en werd er door vrijwilligers van Amsterdam Verbindt uitgeserveerd. Dat wil zeggen: iedereen kreeg voor een nummertje een bak soep en een bordje eten. Het nagerecht kreeg iedereen om negen uur maar dat hebben we niet afgewacht. 

Van linksboven met de klok mee: de soep, Joost roert het dadels/boter mengsel, Jeroen smeert de dadeltaart uit over de bakblikkenzodat het kan opstijven, Erik checkt de soep en met zijn allen aan het dadelsnijden

Tot zeven uur hebben we meegegeten en met diverse mensen gepraat waarna we de stad intogen. Het nadeel namelijk van dit ‘koken voor daklozen’ is het alcoholvrije regime. Maar dat hebben we in een echte Amsterdamse kroeg ruimschoots ingehaald. Tot een uur of negen hebben we daar de nodige biertjes gedronken.

Een welverdiend biertje

Tot onze verbazing zaten we daar langs de route van de jaarlijkse Halloweenoptocht dus er kwamen nogal wat vreemde gasten binnen. Een surrealistisch einde van ons avontuur.