27 oktober 2012
Koken in andermans keuken:
een driegangenmaaltijd voor ruim 40 dak- en thuislozen
Op 5
november vorig jaar bestond de eetclub vijftien jaar. Die mijlpaal hebben we
gevierd door een exquize veelgangenmaaltijd
te koken en te nuttigen. Een geslaagd festijn dat werd opgeluisterd met een
cadeau
van de (niet aanwezige) partners Laura, Ivonne en Ilse. We mochten in Amsterdam
gaan koken voor 100 euro voor 50 dak- en thuislozen. Een passend cadeau. Deze
activiteit wordt georganiseerd onder de naam
koken in andermans keuken,
door de stichting Amsterdam verbindt.
Zoals gewoonlijk was het weer een hele heisa om een goede datum te vinden dus
daar ging ook enige tijd overheen maar op 27 oktober was het zover: we togen
naar Amsterdam. Joost en Rudi gingen vroeger om vast kip te kopen die zo vroeg
mogelijk in de marinade moest. Om half 12 waren we in Amsterdam op de Ten Kate
markt alwaar we de nodige ingrediënten aanschaften. Bij de Turkse slager werd
bijvoorbeeld 7 kilo kippendijen ingeslagen voor slechts 30 euro, een complete
slagerschaal kippevlees werd in één geoefende beweging in een plastic zak
geschoven.
Na ook nog wat
marinade-ingrediënten te hebben gekocht
togen
we naar de plek waar het allemaal moest gaan gebeuren.
Achter
een benzinestation, onder een parkeergarage, er zijn idyllischer plekjes
denkbaar maar de ruimte zelf was een gezellige ‘kantine’ waar de mensen ook de
nacht doorgrachten en alwaar een ruim geoutilleerde keuken te vinden was. Daar
waren inmiddels ook Jeroen en Erik gearriveerd. We werden welkom geheten door
Abdel. Abdel
is de kok die door de week voor de daklozen
kookt. Die maaltijd bestaat dan uit twee soorten soep met brood.
Henny
Heijmans,
initiatiefnemer van Amsterdam Verbindt kwam ook nog even langs om kennis met ons
te maken. We waren op dat moment al druk bezig met de marinade voor de kip.
De keuken (links) met Abdel op de achtergrond en rechts de eet/slaapzaal
Nadat de kip in de week was
gelegd togen we met zijn vieren naar de markt om de rest van de inkopen te doen.
Rudi had een handige rolkoffer mee die goed van pas kwam, voor vijftig mensen
koken levert nogal wat kilo’s boodschappen op.
De Ten Katemarkt is een goedkope maar zeer
uitgebreide markt waar je werkelijk alles op het gebied van groenten kunt kopen
en dat voor weinig geld. Wortelen, tomaten, citroen, bossen koriander, uien,
Bulgaarsche yoghurt, etc. alles werd in grote hoeveelheden ingeslagen.
Eenmaal terug in de keuken gingen
we aan de slag. De meeste recepten waren niet moeilijk te maken maar als je
inderdaad voor vijftig man groenten, dadels, uien etc. moet snijden dan blijken
daar toch de nodige uurtjes in te gaan zitten. De sfeer was goed, de
samenwerking nog beter en we
we waren precies op tijd klaar: half zes konden
we de gerechten in de warmhoudbakken doen en togen we aan de afwas (alleen de
grote pannen, er is een afwasmachine aanwezig). Om zes uur kwamen de eerste
daklozen binnen en werd er door vrijwilligers van Amsterdam Verbindt
uitgeserveerd. Dat wil zeggen: iedereen kreeg voor een nummertje een bak soep en
een bordje eten. Het nagerecht kreeg iedereen om negen uur maar dat hebben we
niet afgewacht.
Tot zeven uur hebben we meegegeten en met diverse mensen gepraat waarna we de stad intogen. Het nadeel namelijk van dit ‘koken voor daklozen’ is het alcoholvrije regime. Maar dat hebben we in een echte Amsterdamse kroeg ruimschoots ingehaald. Tot een uur of negen hebben we daar de nodige biertjes gedronken.
Een welverdiend biertje
Tot onze verbazing zaten we daar
langs de route van de jaarlijkse Halloweenoptocht dus er kwamen nogal wat
vreemde gasten binnen. Een surrealistisch einde van ons avontuur.