Hoofdgerecht
4 personen

Smashed potatoes


Ingrediënten

kruimige aardappelen

2 teentjes knoflook

eetlepel fijngesneden verse rosemarijn

3 el olijfolie

 

Was de aardappelen en kook ze in flink gezouten water net gaar. Verwarm de oven voor op 225 oC. Leg een vel bakpapier op het bakblik en druppel daar een paar eetlepels olijfolie over. Leg daar de gare, warme aardappelen op. Plet nu voorzichtig maar stevig de aardappelen met behulp van een pureestamper tot ze openbarsten en behoorlijk plat zijn, maar nog niet uit elkaar vallen. Ze zien er nu wat slordig uit, maar dat moet. Breng nu met een kwastje (of opgerold stukje keukenpapier o.i.d) flink wat olijfolie aan op de rommelige oppervlakte van de aardappelen. Strooi er grof zout over en wat fijngehakte rozemarijn (ik doe door de olijfolie meestal twee geperste teentjes knoflook RB)

Schuif het geheel in de hete oven en laat 20 tot 25 minuten bakken, tot alles er lekker bruin uitziet. Maal er wat peper over en dien op, bijvoorbeeld met een dikke, nog halfrauwe biefstuk. Ook lekker is de laatste vijf minuten in de oven de aardappelen met wat kaas te beleggen/bestrooien: dan wordt een biefstuk misschien wat veel van het goede. Misschien ook niet. In ieder geval moet er een grote bak sla bij, met mosterd en knoflook in de dressing. Ik ga de komende tijd op smashed potatoes experimenteren met knoflook, gorgonzola, paddestoelen, tuinkruiden, gerookte vis, en wat al niet. En ik hoop van u hetzelfde.

Bron: Sylvia Witteman (Volkskrant: volkskeuken)