Voorgerecht
2/3 personen
Wortel-halloumi-torentje met citroendressing
Ingrediënten:
2 grote wortels
Bosje koriander
250 gram halloumi
4 stengels bosui
1 el korianderzaad, even geroosterd
in de pan
2 eieren
25 gram bloem (naar eigen keuze)
Peper en zout
Sla
1/2 teentje knoflook, heel fijn
gesneden
1 el honing
1 theelepel grove mosterd
1 citroen, schil geraspt en het sap
0,9 dl olijfolie
Dit is met stip mijn
favoriete recept uit het kookboek Vegalicious. Ik maak het dan ook met
regelmaat. Het worteltorentje wordt opgebouwd met wortelburgers en halloumi. Dit
is een kaas gemaakt van schapen- en geitenmelk en daarna gelegd in gezout en
gekruid water. Daardoor is de kaas heel stevig, smaakvol en extra goed om te
bakken. De kaas smelt namelijk niet waardoor je een stevige zoutige kaas blijft
behouden. Ik vind de kaas dan ook niet zo lekker als het niet gebakken is. Je
kunt halloumi kopen bij Turkse winkeltjes.
Citroendressing: Meng de fijngehakte knoflook in een
bakje met de honing, mosterd, citroensap, citroenschil en olijfolie. Goed roeren
en proeven. Voeg eventueel een beetje zout toe Zet apart.
Rasp de 2 wortels fijn met de keukenmachine. Knijp
vervolgens het vocht uit de wortel. Mix de wortels met de fijngehakte koriander
en bosuitjes. Snijd 50 gram van de halloumi af en rasp dit ook fijn en doe dit
bij het wortelmengsel. (De andere 200 gram halloumi snijd je in dunne plakken en
leg je even apart).
Roer het korianderzaad, de eieren, het bloem en wat
peper en zout door het mengsel heen. Maak er burgers van.
Verhit een pan met wat
olijfolie. Pak wat van het mengsel in je handen en vorm hier burgers van die je
voorzichtig in de pan legt. Bak het een paar minuten zodat ze mooi bruin worden
en draai ze dan om. Herhaal dit totdat je alle burgers gebakken hebt. Verhit in
een ander pannetje wat olijfolie en bak hier de kaas in. Borden opmaken met een
paar burgers en daar tussen plakken kaas. Serveer er wat rucola sla bij en
besprenkel het geheel met de dressing
Bron : kookboek Vegalicious