Voorgerecht
2/3 personen

Wortel-halloumi-torentje met citroendressing


Ingrediënten:
2 grote wortels

Bosje koriander
250 gram halloumi
4 stengels bosui
1 el korianderzaad, even geroosterd in de pan
2 eieren
25 gram bloem (naar eigen keuze)
Peper en zout
Sla
1/2 teentje knoflook, heel fijn gesneden
1 el honing
1 theelepel grove mosterd
1 citroen, schil geraspt en het sap
0,9 dl olijfolie
 
Dit is met stip mijn favoriete recept uit het kookboek Vegalicious. Ik maak het dan ook met regelmaat. Het worteltorentje wordt opgebouwd met wortelburgers en halloumi. Dit is een kaas gemaakt van schapen- en geitenmelk en daarna gelegd in gezout en gekruid water. Daardoor is de kaas heel stevig, smaakvol en extra goed om te bakken. De kaas smelt namelijk niet waardoor je een stevige zoutige kaas blijft behouden. Ik vind de kaas dan ook niet zo lekker als het niet gebakken is. Je kunt halloumi kopen bij Turkse winkeltjes.
 
Citroendressing: Meng de fijngehakte knoflook in een bakje met de honing, mosterd, citroensap, citroenschil en olijfolie. Goed roeren en proeven. Voeg eventueel een beetje zout toe Zet apart.
Rasp de 2 wortels fijn met de keukenmachine. Knijp vervolgens het vocht uit de wortel. Mix de wortels met de fijngehakte koriander en bosuitjes. Snijd 50 gram van de halloumi af en rasp dit ook fijn en doe dit bij het wortelmengsel. (De andere 200 gram halloumi snijd je in dunne plakken en leg je even apart).
 
Roer het korianderzaad, de eieren, het bloem en wat peper en zout door het mengsel heen. Maak er burgers van.
Verhit een pan met wat olijfolie. Pak wat van het mengsel in je handen en vorm hier burgers van die je voorzichtig in de pan legt. Bak het een paar minuten zodat ze mooi bruin worden en draai ze dan om. Herhaal dit totdat je alle burgers gebakken hebt. Verhit in een ander pannetje wat olijfolie en bak hier de kaas in. Borden opmaken met een paar burgers en daar tussen plakken kaas. Serveer er wat rucola sla bij en besprenkel het geheel met de dressing

Bron : kookboek Vegalicious