Voorgerecht
4 personen

Venkel tarte tatin


Ingrediënten

2 venkelknollen

500 gram bladerdeeg

350 gram rauwe ham

200 gram gekookte kikkererwten

70 gram suiker

30 gram geraspte Parmezaanse kaas

30 gram geraspte pecorino

25 ml rijstazijn

2 sjalotten

1 ei

 

Maak met het bladerdeeg een grote ronde schiijf. Snijd er een cirkel uit ter grootte van de bodem van je taartvorm (springvorm) en houd een grote ronde rand over om de zijkanten van je bakvorm te bedekken.

Beboter de vorm, leg een vel bakpapier op de bodem. Leg de ronde rand tegen de zijkant van de vorm en zorg dat deze ook de bodem voor circa 1 cm bedekt.

Maak de knollen schoon en snijd ze in 24 partjes. Omwikkel de partjes met de hamplakjes. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Pureer de kikkererwten met 1 ei, 100 ml water, 1 el olie en wat snijd en peper. Snijd de rest van de ham fijn snipper de sjalotten en fruit ze 3 tot 4 minuten in wat boter met de ham. Meng door de kikkererwtenpuree.

Smelt de suiker met 30 gram boter op het voer. Voeg wanneer de caramel bruin is de azijn toe en zet na 3 minuten het vuur uit. Schenk de karamel over de bodem van de vorm. Leg er in een krans de venkelpartjes op. Vul op met de kikkererwtenpuree en dek goed af met de ronde schijf bladerdeeg. Zet de tatin 25 minuten in de voorverwarmde oven. Haal hem uit de oven en keer hem om op een serveerbord.

 

Bron Cucina maart 2010