Voorgerecht
4 personen

Tempuragarnalen en Tunado roll met teryakisaus


 

Ingredienten Tempura garnalen

Rauwe grote garnalen, gepeld en ontdarmd, maar met staart

2 el vissaus

1 tl sojasaus

1 tl teryakisaus

1 tl sesamolie

2 teentjes knoflook, fijngehakt

100 g tempura meel

160 ml ijskoud water

Panko

Frituurpan

Ingredienten Tunadoroll

Unagi (japanse aal)

Oranje masago

Avocado (rijp)

Rode paprika

Nori vellen

100 g Tempura meel

110 ml ijskoud water

20 ml wodka

30 ml sake

Ingrediëten Teryaki saus

Klein stukje verse gember

Half teentje knoflook

1 tl sesamolie

2 tl olijfolie

50 g donkerbruine basterdsuiker

150 ml sojasaus

150 ml mirin

50 ml sake

 

Bereiding Tempuragarnalen

Pel de garnalen en verwijder de zwarte darm. Laat de staart intact.

Maak met een scherp mes 3 sneetjes aan de binnenkant van de garnalen. Dit zorgt ervoor dat de garnalen niet krom trekken. Je kunt eventueel ook een cocktailprikker in de lengte van de garnaal steken om kromtrekken te voorkomen.

Meng vissaus, sojasaus, teryakisaus en sesamolie en laat de garnalen daarin minimaal 2 uur marineren.

Verhit de frituurolie tot 190 oC.

Maak een beslag met het tempurameel en het water. Haal de gemarineerde garnalen hier doorheen en wentel ze vervolgens door de panko.

Frituur ze ca. 1 minuut tot ze net gaar zijn en laat ze goed uitlekken op keukenpapier.

Dien ze op en geef er desgewenst okonomyakisaus bij.

 

Bereiding Tunado roll

Tunado is een fantasienaam om aan te geven dat hierin tuna (tonijn) unagi (japanse aal) en avocado verwerkt zijn.

Rauwe tonijn (hoeft niet de sashimi kwaliteit te zijn omdat hij gefrituurd wordt)

 

Meng het ijskoude water met de wodka en de sake. Zet dit mengsel in de koelkast, liefst een nacht, totdat het ijskoud is.

Gebruik voor iedere roll een half vel nori. Beleg dit in de breedte!

Snijd de tonijn in smalle repen.

Unagi kun je waarschijnlijk allen diepvries krijgen. In het YouTube filmpje hieronder wordt een hele aal gebruikt. Ik had kleine kant en klaar gesneden plakjes.

Grill of bak de unagi kort om meer smaak te krijgen.

Snijd de paprika in smalle repen.

Leg een half vel nori op een bamboe rolmatje met de glimmende kant naar beneden.

Beleg het vel (in de breedte!) met een reep tonijn. Leg er vervolgens stukken unagi op. Dan een smalle strook masago. Vervolgens dunne plakken avocado en tenslotte twee dunne reepjes rode paprika. Rol het geheel op. Smeer een beetje  masago op het uiteinde van het vel nori om te zorgen dat het een beetje plakt. Leg het rolletje weg met de naad naar beneden.

Maak een beslag van 100 g tempurameel met het water/wodka/sake mengsel. Het wordt een tamelijk dik beslag. Het is niet de bedoeling dat het helemaal glad wordt, er mogen (moeten) klontjes in zitten!.

Snijd met een zeer scherp mes de uiteinden van de rolletjes af. Haal ze dan door het beslag en frituur ze in olie van 190 oC  gedurende 3 a 4 minuten. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Snijd ze met een zeer scherp mes in drie gelijke plakken en serveer deze op een mooie schaal. Druip er wat dikke teryaki saus over.

 

Bereiding Teryaki saus

Zet een pannetje op het vuur, doe de sesamolie en de olijfolie er in en verhit op een matig vuur.

Snijd een klein stukje gember af, schil dit en doe het in de olie. Maak een teen knoflook schoon en snijd hem doormidden als het een grote teen is. Doe ook de knoflook in de olie. Laat knoflook en gember langzaam bakken tot ze een beetje kleur krijgen. Voeg de basterdsuiker toe en laat die smelten en licht karamelliseren. Giet (voorzichtig!) de sojasaus, mirin en sake in de pan en roer met een houten lepel tot de karamel volledig is opgelost. Verwijder de stukjes knoflook en gember.

Laat de saus inkoken (ca 20 minuten. Blijf af en toe roeren.

Je kunt halverwege het inkoken de helft van de saus in een kom gieten. Je hebt dan dunne teryakisaus.

Laat de rest inkoken tot de saus duidelijk dikker en stroperig wordt. Op deze manier krijg je een heerlijke dikke teryakisaus.

 

Recept: Chef Davey Devaux (www.makesushi.com)

 

Commentaar van Joost:

Verrukkelijk.

De ingrediënten vind je bij de toko.

De volgende drie video’s zijn erg duidelijk:

Tunado: https://www.youtube.com/watch?v=ZVbt9n1VpWQ

Garnalen: https://www.youtube.com/watch?v=uXbkxyyOEr4

Teryaki saus: https://www.youtube.com/watch?v=bKnWeNVQ04M