Voorgerecht
4 personen

Spaghetti Tetrazzini


Ingrediënten:

20 gram gedroogde porcini

goede olijfolie

4 kippendijfilets (poelier) in blokjes gesneden

zeezout en vers gemalen zwarte peper

2 teentjes knoflook (gepeld en in plakjes gesneden)

350 gram gemengde verse paddestoelen (schoongemaakt en in stukjes gescheurd of gesneden)

200 milliliter droge witte wijn

400 gram gedroogde spaghetti

500 milliliter slagroom

200 gram parmezaanse kaas (geraspt)

een stuk of 10 basilicumblaadjes.

 

Oven voorverwarmen op 200 graden Celsius. Pan met ruim water opzetten voor de pasta. Desgewenst een theelepel zout toevoegen.

Doe de gedroogde paddestoelen in een schaaltje, overgiet ze met genoeg kokend water zodat ze onder staan. Zet het schaaltje opzij en laat de porcini een poosje wellen.

Zet een ruime (hapjes)pan op het vuur met een scheut olijfolie er in. Kruid de stukjes kip met zout en peper, doe ze in de pan en bak ze rondom bruin.

Giet de gewelde porcini af (welwater bewaren!), voeg ze met de knoflook en de verse paddestoelen bij de kip. Bakken tot de verse paddestoelen beginnen te slinken.

Voeg de wijn toe en het het welwater van de porcini. Laat het mengsel koken totdat de kip gaar is en de wijn een beetje is ingekookt.

 

Terwijl de saus inkookt, kun je de spaghetti koken volgens instructies op de verpakking. als ze gaar zijn, afgieten en goed laten uitlekken. Voeg de room toe aan de gereduceerde saus, breng die terug aan de kook en doe dan het gas uit. Breng de saus op smaak met zout en peper.  Doe de uitgelekte spaghetti bij de saus en roer goed door. Voeg tweederde van de parmezaan toe en de basilicumblaadjes (houd er een paar achter voor garnering)  en meng die goed door de pasta. Schep de pasta in een overvaste schaal, bestrooi die met de helft van de overgebleven kaas.

Zet de schaal in de hete oven en gratineer tot de bovenkant goudbruin is.

Verdeel de pasta over vier voorverwarmde borden, besprenkel ze met extra vergine olijfolie en bestrooi de porties met de overgebleven geraspte kaas.

 

Commentaar Rudi

De avond dat ik dit gerecht maakte had ik ook nog drie andere gerechten van Jamie. Het is me gebleken dat hij de porties zeer ruim aanhoudt. Ik had eerst een soepje (niet van Jamie), daarna een voor-, hoofd- en nagerecht. Zelfs Jeroen wilde geen seconds. Nou, dan weet je het wel. En dat lag echt niet aan de smaak.

 

Bron: Jamie's Italië