Voorgerecht
4 personen
Spaghetti Tetrazzini
Ingrediënten:
20 gram gedroogde porcini
goede olijfolie
4 kippendijfilets (poelier) in blokjes gesneden
zeezout en vers gemalen zwarte peper
2 teentjes knoflook (gepeld en in plakjes
gesneden)
350 gram gemengde verse paddestoelen
(schoongemaakt en in stukjes gescheurd of gesneden)
200 milliliter droge witte wijn
400 gram gedroogde spaghetti
500 milliliter slagroom
200 gram parmezaanse kaas (geraspt)
een stuk of 10 basilicumblaadjes.
Oven voorverwarmen op 200 graden Celsius. Pan met ruim
water opzetten voor de pasta. Desgewenst een theelepel zout toevoegen.
Doe de gedroogde paddestoelen in een schaaltje, overgiet
ze met genoeg kokend water zodat ze onder staan. Zet het schaaltje opzij en laat
de porcini een poosje wellen.
Zet een ruime (hapjes)pan op het vuur met een scheut
olijfolie er in. Kruid de stukjes kip met zout en peper, doe ze in de pan en bak
ze rondom bruin.
Giet de gewelde porcini af (welwater bewaren!), voeg ze
met de knoflook en de verse paddestoelen bij de kip. Bakken tot de verse
paddestoelen beginnen te slinken.
Voeg de wijn toe en het het welwater van de porcini. Laat
het mengsel koken totdat de kip gaar is en de wijn een beetje is ingekookt.
Terwijl de saus inkookt, kun je
de spaghetti koken volgens instructies op de verpakking. als ze gaar zijn,
afgieten en goed laten uitlekken. Voeg de room toe aan de gereduceerde saus,
breng die terug aan de kook en doe dan het gas uit. Breng de saus op smaak met
zout en peper.
Doe de uitgelekte spaghetti bij de saus en roer
goed door. Voeg tweederde van de parmezaan toe en de basilicumblaadjes (houd er
een paar achter voor garnering)
en meng die goed door de pasta. Schep de pasta
in een overvaste schaal, bestrooi die met de helft van de overgebleven kaas.
Zet de schaal in de hete oven en gratineer tot de
bovenkant goudbruin is.
Verdeel de pasta over vier voorverwarmde borden,
besprenkel ze met extra vergine olijfolie en bestrooi de porties met de
overgebleven geraspte kaas.
Commentaar Rudi
De avond dat ik dit gerecht maakte had ik ook nog drie andere gerechten van Jamie. Het is me gebleken dat hij de porties zeer ruim aanhoudt. Ik had eerst een soepje (niet van Jamie), daarna een voor-, hoofd- en nagerecht. Zelfs Jeroen wilde geen seconds. Nou, dan weet je het wel. En dat lag echt niet aan de smaak.
Bron: Jamie's Italië