Voorgerecht
4 personen

Salade met gerookte makreel en pancetta


Ingrediënten
1 volledige makreel gerookt
4 dikke sneetjes pancetta (Italiaans gerold spek)
4 eieren
1 kropsla,
½ sjalot
3 takjes dragon
¼ bussel bieslook
scheutjes olijfolie
peper
bruine broden
 
Breng water aan de kook en dompel de eieren erin onder. Kook ze 5 tot 6 minuten, waardoor ze hardgekookt zijn, met een smeuïg hart. Spoel de eieren na het koken in koud water en laat ze volledig afkoelen.
Pluk de bladeren van de kropsla los en spoel ze in ruim water. Laat de bladgroente uitlekken en bedek elk bord met de knapperige blaadjes.
Neem de gerookte makreel en verdeel de vis voorzichtig in twee helften. Nu kan je de visgraat in een vloeiende beweging verwijderen.
Controleer het gerookt visvlees op achtergebleven graatjes. Pluk ze voorzichtig weg, met de hand of met een keukenpincet. Pluk het visvlees in hapklare stukken en verdeel ze bovenop de kropsla.
Snipper de dikke sneetjes pancetta in reepjes van een halve centimeter breed. Verhit een pan op een stevig vuur, doe er een scheutje olijfolie in en bak de ‘lardons’ van Italiaans spek goudbruin en krokant. Zet het vuur tijdig wat zachter. Strooi de spekjes op een vel keukenpapier, of giet ze in een zeef en laat ze uitlekken.
Pel de afgekoelde eieren en snij ze in gelijke helften. Duimen dat de dooier nog smeuïg is!
Verdeel de halve eitjes over de borden en strooi peper van de molen over de salade.
Spoel de verse kruiden en pluk de blaadjes van de dragon. Snij de bieslookpijpjes grof en strooi ze samen met de dragonblaadjes over de salade. Pel een sjalot en snipper het deel dat je nodig hebt zo fijn mogelijk. Strooi de snippers sjalot over de salader. Sprenkel tenslotte de zoute en krokante spekjes over de salalde.
We dronken de Culasari Chardonnay 2017 uit Roemenie bij de salade
 
Bron: Recept van DagelijkseKost.be