Voorgerecht
4 personen
Salade met gerookte makreel en pancetta
Ingrediënten
1 volledige makreel gerookt
4 dikke sneetjes pancetta (Italiaans
gerold spek)
4 eieren
1 kropsla,
½ sjalot
3 takjes dragon
¼ bussel bieslook
scheutjes olijfolie
peper
bruine broden
Breng water aan de
kook en dompel de eieren erin onder. Kook ze 5 tot 6 minuten, waardoor ze
hardgekookt zijn, met een smeuïg hart. Spoel de eieren na het koken in koud
water en laat ze volledig afkoelen.
Pluk de bladeren van de kropsla los en spoel ze in
ruim water. Laat de bladgroente uitlekken en bedek elk bord met de knapperige
blaadjes.
Neem de
gerookte makreel en verdeel de vis voorzichtig in twee helften. Nu kan je de
visgraat in een vloeiende beweging verwijderen.
Controleer het gerookt visvlees op achtergebleven
graatjes. Pluk ze voorzichtig weg, met de hand of met een keukenpincet. Pluk het
visvlees in hapklare stukken en verdeel ze bovenop de kropsla.
Snipper de dikke sneetjes
pancetta in reepjes van een halve centimeter breed. Verhit een pan op een stevig
vuur, doe er een scheutje olijfolie in en bak de ‘lardons’ van Italiaans spek
goudbruin en krokant. Zet het vuur tijdig wat zachter. Strooi de spekjes op een
vel keukenpapier, of giet ze in een zeef en laat ze uitlekken.
Pel de afgekoelde eieren en
snij ze in gelijke helften. Duimen dat de dooier nog smeuïg is!
Verdeel de halve eitjes over
de borden en strooi peper van de molen over de salade.
Spoel de verse kruiden en pluk
de blaadjes van de dragon. Snij de bieslookpijpjes grof en strooi ze samen met
de dragonblaadjes over de salade. Pel een sjalot en snipper het deel dat je
nodig hebt zo fijn mogelijk. Strooi de snippers sjalot over de salader. Sprenkel
tenslotte de zoute en krokante spekjes over de salalde.
We dronken de Culasari Chardonnay 2017 uit Roemenie
bij de salade
Bron: Recept van DagelijkseKost.be