Voorgerecht
4 personen

Romige eieren met aardappel en kabeljauw
Uova cremose con patate e merluzzo


Bereidingstijd: ca. 45 min.

 

Ingrediënten: 

500 g aardappels

200 g verse kabeljauwfilet

4 eieren

melk

peterselie

extravergine olijfolie

zout en peper

 

Materialen: bakpapier

 

Verwarm de oven voor op 190°C. Schil de aardappels en snijd ze in de lengte in 8 gelijke plakken van ca. 1,5 cm dik. Wentel de aardappelplakjes in een kom door een scheutje olie. Leg ze op een met bakpapier beklede ovenplaat. Bestrooi de aardappels met peper en zet ze 25-30 minuten in de oven.

Stoom de kabeljauwfilet 7 -8 minuten. Laat hem uitlekken en een beetje afkoelen. Verbrokkel de kabeljauwfilet met de vingers in stukjes.

Breek de eieren in een vuurvaste kom en kluts ze au bain marie met 8 el melk, wat zout en een heel klein beetje fijngehakte peterselie tot een romig mengsel.

Stapel op elk bord aardappel, romige eieren, aardappel en romige eieren op elkaar. Maak af met stukjes kabeljauw.

Breng het geheel op smaak met wat versgemalen peper en een scheutje olie. Serveer meteen, naar keuze met wat krulsla.

 

Tip: Vervang eventueel de melkgeheel of gedeeltelijk door slagroom voor nog romigere eieren.

 

De au-bain-marie die ik gebruikt heb om de eieren romig te kloppen was een pan met daarin een glazen schaal. Dat was een trage methode maar bleek een gouden greep. Toen ik het gerecht later maakte met een echt au-bain-marie (een pan met daarin een andere metalen pan) bleek dat veel te hard te gaan waardoor het gerecht schifte. Smaakte wel lekker maar was toch een stuk minder romig dan bij de eerste methode


Bron: Cucina Italiana oktober 2010