Voorgerecht
4 personen
Romige avocado met tijgergarnalen
Ingrediënten
2 avocado's
80 g veldsla
12 tijgergarnalen
1 zoete aardappel
Olijfolie om in te bakken
Citrusvinaigrette
1 limoen
1 sinaasappel
1 grapefruit
1 tl Dijon mosterd
170 ml fruitige olijfolie
1 el honing
’s Middags
voorbereiden:
Warm de frituur voor op 160 ºC.
Avocado
Halveer de avocado’s en verwijder de pit en
schil. Snijd een avocadohelft in parten en leg tussen twee vellen
plasticfolie. Plet de avocado met de platte kant van een zwaar mes (of bijltje)
en vorm tot een gelijkmatige rechthoek van circa 2-3 millimeter dik. Ga zo
verder met de andere drie helften. Bewaar in de diepvries. Dit is erg lang goed
te houden in de vriezer. Dus als je avocado rijp is vries deze in, haal hem uit
als je deze nodig hebt.
Citrusvinaigrette
Rasp de limoen, een halve sinaasappel en een derde
rode grapefruit, en pers in deze verhoudingen ook uit. Roer de mosterd en
zeezout door het sap. Voeg de olijfolie in een klein straaltje al roerende toe
tot de vinaigrette gaat binden. Voeg de honing en citrusrasp toe en breng op
smaak met peper uit de molen. (Bewaar de vinaigrette eventueel in een
spuitflesje)
Chips zoete aardappel
Was de zoete aardappel. Schaaf op de mandoline in
flinterdunne plakken. Bak de plakken in de frituur goudbruin en krokant en laat
ze uitlekken op keukenpapier.
Tijgergarnalen
Ontdooi de garnalen in koud stromend water. Pel de
garnalen, snijd ze overlangs door midden en verwijder het darmkanaal. Bewaar ze
in de koelkast.
’s Avonds afmaken:
Tijgergarnalen
Dep de garnalen goed droog en breng op smaak met
zeezout.
Verhit een
scheutje olijfolie in een antiaanbakpan en bak de garnalen circa 2 minuten tot
ze niet meer glazig zijn. Haal ze daarna direct uit de pan, zodat ze niet
doorgaren.
Opmaak bord
Snijd de randen van de plakken avocado recht af. Haal
het folie van de avocado en leg op elk bord een bevroren plak avocado. (De
avocado is in circa 5 minuten ontdooid). Bestrooi de avocado met zeezout en
versgemalen peper. Maak de veldsla lichtjes aan met de citrusvinaigrette en
verdeel over de avocado. Leg de garnalen op de veldsla. Presenteer met zoete
aardappelchips. Sprenkel de vinaigrette rondom.
Recept: Angelique Smeinck (24kitchen, Impress your
friends)
Commentaar van Joost
Heerlijk en niet moeilijk te maken.
Neem wat meer tijd om de avocado te laten ontdooien. Bij was hij na 5 minuten
nog een beetje bevroren.
De chips van zoete aardappelen zijn heerlijk. Ze
blijven tot s’avonds knapperig. Je moet de zoete aardappel echt heel erg dun
snijden, zo dat het licht er doorheen schijnt. Je hebt daarvoor waarschijnlijk
echt een mandoline nodig.