Voorgerecht
4 personen
Penne met sardines en venusschelpen
Ingrediënten
Netje venusschelpen (circa 750 gram tot 1 kg)
400 gram pasta
300 gram verse sardines (in dit geval 6)
Sap van 2 citroenen
Venkelkruid
Olie
Peterselie
Zout + peper
Maak de sardines schoon, haal de kop eraf en verwijder de ingewanden + graat. Leg ze open met de velkant naar beneden op een bord. Bestrooi ze ruim met zout en besprenkel ze met citroensap. Laat ze drie uur (onafgedekt) marineren in de koelkast. Snijd ze daarna in stukjes.
Doe de venusschelpen in 2 el olie in een afgesloten pan en kook tot alle schelpen open zijn. Haal ze uit de schelpen zeef en bewaar het kookvocht. Kook de pasta beetgaar, hak takjes venkelkruid en een bosje peterselie. Verhit het kookvocht van de schelpen in een koekenpan met 3 el olie en de peterselie. Giet de pasta af en sauteer 2 minuten met het venkelkruid en de schelpen in de koekenpan met kookvocht. Serveer met de gemarineerde sardines en peper.
Bron: Cucina Italiana juli 2010