Voorgerecht
4 personen

Peer, peper en blauwe kaassalade


300 ml rode wijn

100 ml suiker

2 steranijs

1 kaneelstokje

4 peren, geschild

1 sinaasappel, schil (zonder het wit!) en sap

75 ml extra vergine olijfolie

575 ml rode wijn azijn

1 eetlepel gehakte verse dragon

1 a 2 kropjes radicchio

2 el walnoten, geroosterd

250 g Chesire blauwe kaas, verkruimeld (ik gebruikte Shropshire blue)

2 el jalapeno pepers uit een potje (uitgelekt)

 

 

Breng wijn, suiker en kruiden aan de kook en draai dan het vuur lager tot het mengsel pruttelt. Pocheer de peren gedurende ca. 25 minuten in dit mengsel, of totdat ze zacht zijn. Haal de peren uit de pan en bewaar ze.

 

Giet twee soeplepels van de pocheervloeistof in een aparte pan en dik dit 2 a 3 minuten in. Voeg het sinaasappelsap, olie en azijn toe en klop totdat alles goed gemengd is. Voeg vervolgens de gehakte dragon toe. Dit wordt de dressing.

 

Maak de bladen van de radicchio los en haal ze door de dressing. Schik ze op een bord en strooi de walnoten , de kaas en de jalapeno pepers er over. Snijd de peren in schijfjes (niet helemaal, zie foto) en leg ze naast de sla.

 

Bron: Simon Rimmer (BBC, Something for the Weekend)

 

Commentaar van Joost:

Dit was een groot succes. Meestal vind ik radicchio te bitter, maar in deze salade was het perfect. De Shropshire blauwe kaas was verrukkelijk. Alles paste wonderlijk goed bij elkaar. Jalapeno pepers vind je o.a. bij grotere AH's, bij de Mexicaanse producten. Voor verse dragon moet je waarschijnlijk op zoek.

De witte wijn hierbij was een 'Santa Digna' (genoemd naar mijn moeder?).