Voorgerecht
10 personen
Panzanella met mosselen
Erg lekker maar in de hoeveelheden van AH is dit te veel voor vier personen. Ik had de hoeveelheden al aangepast omdat we maar met z’n drieën waren maar nog hebben we de volgende dag met twee personen er van kunnen eten. Voor het gemak heb ik deze keer geen verse mosselen gebruikt maar uit een pot.
½ Ciabattabrood
pot mosselen in zuur, 300 gram (oorspronkelijk 2 kg verse mosselen)
pot visfond, 380 gram (oorspronkelijk moet dit van het kookvocht van de mosselen)
75 ml witte wijn (oorspronkelijk 100 ml)
2 kleine uien, gesnipperd
3 teentjes knoflook, fijngehakt (oorspronkelijk 4 teentjes)
1 laurierblad
1 citroen, geperst
4 eetlepels extra vierge olijfolie (oorspronkelijk 6 eetlepels)
2 kleine stengels bleekselderij
1 wortel, 100 gram in blokjes
5 trostomaten in vieren (oorspronkelijk 10 trostomaten)
15 gram verse basilicum
75 gram rucolasla
Brood doormidden snijden en bij 150°C in de oven 30 min. drogen.
Visfond met wijn, helft van de ui, helft van de knoflook en het laurierblad inkoken tot ca. 150 ml. Vocht zeven met een zeer fijne zeef ((oorspronkelijk door een doek omdat de mosselen met schelp vaak fijne delen loslaten die door de doek tegengehouden worden).
Meng het vocht met de citroensap en de olie.
Snijd het brood in dobbelsteentjes en week het in het vocht.
Schil de bleekselderij met een dunschiller en snijd kleine stukjes. Meng dit met de mosselen, rest van de ui en knoflook, de wortel, de tomaten en de basilicum door het brood. Breng op smaak met zout en peper (= panzanella).
Laat de panzanella 30 min. in de koelkast staan.
Verdeel de rucola over de borden en schep de panzanella erop.
Geserveerd met een Pinot Grigio Concilio 2007 smaakte het heerlijk en had niemand in de gaten dat het niet met verse mosselen gemaakt was.
Italiaanse voorgerecht uit de AH serie, 342774.