Voorgerecht
4 personen
Pan a la Catalana
Ingrediënten
Brood
Tomaten
Knoflook
Extra vergine olijfolie
Zeezout
Pan con tomate, soms
ook wel pan a la Catalana genoemd, is een van de simpelste gerechten van
Catalonië. Dit gerecht werd in de 19e eeuw populair en wordt nog steeds overal
in Spanje geserveerd; vaak als een simpele appetizer of bijgerecht of als basis
om nog meer lekkers op te leggen, zoals ham of olijven.
Tips voor de perfecte pan con tomate
Begin met lekkerste rustieke brood dat je kunt vinden.
Ga voor iets vaster en dikker brood dan normaal, bijvoorbeeld een baguette of —
Het brood mag best een dagje oud zijn. Het is lekker om, voordat je het brood
belegt, het eventjes kort aan te grillen in een grillpan of in de oven.
Koop de meest zoete en rijpe tomaten. Dat kunnen grote
vleestomaten zijn, maar ook kleine zoete cherrytomaatjes. Ga vooral een keer
naar de (boeren)markt en vraag de groenteboer wat zijn rijpste tomaten zijn.
Gebruik de beste kwaliteit extra vergine olijfolie, liefst natuurlijk een
Spaanse.
En verder is
knoflook en (grof) zeezout essentieel.
Bereiding
Pel de knoflooktenen maar laat ze heel; snijd alleen
een heel klein stukje van het houtige uiteinde af. Wrijf de knoflooktenen over
het (gegrilde) brood totdat je alleen nog wat friemeltjes knoflook in je vingers
hebt.
Je kunt de tomaten
op twee manieren gebruiken. Je kunt ze in fijne blokjes snijden (ook het natte
vruchtvlees) en deze op het brood leggen. Of, en dit is vooral aan te raden als
je grote vleestomaten hebt, je halveert ze en wrijft ze over het brood, net als
bij de knoflook.
Besprenkel royaal met extra vergine olijfolie en bestrooi met zeezout.
Je kunt het geheel nog afmaken met wat extra kruiden,
zoals basilicum, of all the way gaan met plakjes Spaanse ham, worst (bv. Fuet
worst), ansjovis, olijven, enzovoorts. Maar het allerlekkerst blijft toch de
klassieke pan con tomate met weinig, maar zeer goede ingrediënten.
Tip: kun je nu echt geen goede rijpe tomaten vinden,
omdat het bijvoorbeeld hartje winter is? Koop of maak dan zongedroogde of
ovengeroosterde tomaten. Zijn meteen een stuk zoeter en zachter.