Voorgerecht
4 personen

Paddenstoelenrisotto met Barbaresco

Risotto al barolo con funghi


Het orginele recept gaat uit van Barolo wijn. Deze fles kostte echter 53 euro. Dat werd een beetje te gek, daarom is er gekozen voor het kleine broertje van deze legendarische wijn, de Barbaresco Piemonte uit 2007.  Ook een uitstekende wijn. We dronken deze echter niet bij de risotto, we hebben hem bewaard voor bij het hoofdgerecht (varkensfilet in rozemarijn).

 

Ingrediënten

100 g gedroogde paddenstoelen (bospaddenstoelen, shiitake, eekhoorntjesbrood)

50 gram boter

2 eetlepels olijfolie

1 teen knoflook

1 ui (fijngehakt)

1 takje verse salie (fijngehakt)

1 takje verse rozemarijn (fijngehakt)

4 tomaten (ontveld en klein gesneden)

1 liter groentebouillon

2 takjes verse peterselie (fijngehakt)

350 gram risottorijst

200 ml Barbaresco

40 gram parmezaan

zout en peper

 

Bereiden

Doe de paddenstoelen met zoveel heet water in een kom dat ze onderstaan. Laat 20 minuten wellen. Laat ze uitlekken en knijp ze uit. Smelt de boter samen met de olie in de pan en bak de knoflook, ui, rozemarijn en salie 5 minuten op laag vuur onder af en toe roeren. Doe de tomaten erbij en laat 15 minuten pruttelen. Voeg paddenstoelen en zout en peper toe en houd alles afgedekt 5 minuten op het vuur. Breng intussen de bouillon aan de kook.

Doe de peterselie en de rijst bij de groenten in de pan en roer tot alle korrels met vet bedekt zijn. Giet de wijn er bij en laat deze verdampen. Doe er vervolgens een soeplepel bouillon bij en roer tot die is opgenomen. Ga op die manier soeplepel voor soeplepel door tot de rijst beetgaar is. Dit duurt ca. 20 minuten. Schep de risotto op voorverwarmde borden. Bestrooi met parmezaanse kaas en een beetje perserselie. Dien onmiddellijk op.


Bij dit gerecht dronken we een Italiaanse witte wijn, een Argiolas Costamolino

 

Bron: De Zilveren Lepel