Voorgerecht
4 personen
orechiette con broccoli
500 g broccoli in roosjes
6 eetlepels olijfolie (extra vergine)
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 chilipepertje, fijngehakt
500 gram apulische cavatelli
zout en peper
pecorino, versgeraspt
In Puglia (Apulië) zijn broccoli en orecchiette nagenoeg synoniem. De combinatie van deze pasta met de sterk smakende, plaatselijke broccoli zorgt, samen met tomaten, olijfolie en chilipepertjes, voor een heerlijk gerecht.
Kook de broccoliroosjes in kokend water met een beetje zout gaar en giet ze af. Doe olie in een pan op laag vuur en bak de knoflook en chilipeper in een paar minuten zacht. Doe de broccoli erbij, roer goed en breng het geheel met zout op smaak.
Kook de cavatelli in kokend water met zout in 14-18 minuten al dente, roer ze door de saus en dien ze op. Geef er desgewenst pecorino bij.
Voor de cavatelli kun je elke soort grove tarwepasta gebruiken. Ik gebruikte hier conchiglie (grove geribbelde schelpjes)
Uit: “Eten in Italie” van Antonio en Priscilla Carluccio