Voorgerecht
4 personen
Lichtgezouten kabeljauw met doperwtenguacomole
In plaats van koriander (veel mensen houden daar niet
van) heb ik een eetrijpe avocado gebruikt.
Ingrediënten:
500 g kabeljauwhaas met vel 100 g grof zeezout
2 el olijfolie extra vierge
1 groene chilipeper. zonder zaad 10 takjes verse
koriander
1 el limoensap
200 g doperwten (diepvries, ontdooid)
mespunt gemalen komijn
1 el rode ui. fijngesneden
2 radijsjes. in dunne plakjes enkele blaadjes
rucola
Bereiding 4 personen
Dag tevoren: leg de kabeljauwhaas in een schaal en bedek
met grof zeezout. Dek af met plasticfolie en laat 24 uur in de koelkast
marineren.
Spoel de vis onder koud stromend water gedurende 30
minuten en dep droog. Snijd
de vis in dunne plakjes. Pureer met de blender of staafmixer 1 el olie,
chilipeper, een avocado en limoensap met de doperwten en komijn totdat het
mengsel helemaal glad is. Breng op smaak met zout. Schep de rode ui erdoor.
Schep met behulp van 2 natte lepels 3 bolletjes op elk bord en verdeel de
kabeljauw erover. Bedruppel met de rest van de olie, strooi versgemalen peper
erover en garneer met radijs en rucola.
Bron: Topkoks voor thuiskoks 5, Jean Beddington
Opmerking:
Het is op zich een
heel lekker gerecht, ziet er ook mooi uit (op de foto waren we al aan het grecht
begonnen vandaar dat het lichtelijk rommelig lijkt. De vis was echter bremzout.
De reden daarvoor was, denk ik, dat ik deels ook normaal zeezout had gebruikt
voor de marinade. Er staat 100 g grof zeezout. Dat is vermoedelijk beter. Er
trekt dan minder zout in de vis maar het zout trekt wel de vocht uit de vis.