Voorgerecht
4 personen

Lichtgezouten kabeljauw met doperwtenguacomole


 

In plaats van koriander (veel mensen houden daar niet van) heb ik een eetrijpe avocado gebruikt.

 

Ingrediënten:

500 g kabeljauwhaas met vel 100 g grof zeezout

2 el olijfolie extra vierge

1 groene chilipeper. zonder zaad 10 takjes verse koriander

1 el limoensap

200 g doperwten (diepvries, ontdooid)

mespunt gemalen komijn

1 el rode ui. fijngesneden

2 radijsjes. in dunne plakjes enkele blaadjes rucola

Eetrijpe avocado

 

Bereiding 4 personen

Dag tevoren: leg de kabeljauwhaas in een schaal en bedek met grof zeezout. Dek af met plasticfolie en laat 24 uur in de koelkast marineren.

Spoel de vis onder koud stromend water gedurende 30 minuten en dep droog. Snijd de vis in dunne plakjes. Pureer met de blender of staafmixer 1 el olie, chilipeper, een avocado en limoensap met de doperwten en komijn totdat het mengsel helemaal glad is. Breng op smaak met zout. Schep de rode ui erdoor. Schep met behulp van 2 natte lepels 3 bolletjes op elk bord en verdeel de kabeljauw erover. Bedruppel met de rest van de olie, strooi versgemalen peper erover en garneer met radijs en rucola.

 

Bron: Topkoks voor thuiskoks 5, Jean Beddington

 

 

 

Opmerking:
Het is op zich een heel lekker gerecht, ziet er ook mooi uit (op de foto waren we al aan het grecht begonnen vandaar dat het lichtelijk rommelig lijkt. De vis was echter bremzout. De reden daarvoor was, denk ik, dat ik deels ook normaal zeezout had gebruikt voor de marinade. Er staat 100 g grof zeezout. Dat is vermoedelijk beter. Er trekt dan minder zout in de vis maar het zout trekt wel de vocht uit de vis.