Voorgerecht
4 personen

Koude lasagne met dillesaus


Ingrediënten
2 zakjes pijnboompitten (a 65 g)
60 g verse dille (van plantje of uit 4 zakjes)
1 blikje ansjovisfilets, uitgelekt
1 el kappertjes
2 teentjes knoflook, gepeld
150 ml olijfolie
18 gladde lasagnevellen
3 kleine courgettes
800 g gerookte palingfilet (of zalm)
 

In twee ruime pannen water met zout aan de kook brengen. In droge koekenpan pijnboompitten lichtbruin roosteren. Voor garnering 12 kleine takjes dille achterhouden. Rest van dille met pijnboompitten, ansjovis, kappertjes en knoflook in keukenmachine of met staafmixer fijnmalen. Olie in dun straaltje erbij schenken, terwijl machine draait. Dillesaus op smaak brengen met peper. Van lasagnevellen telkens 4 stuks in kokende water laten glijden. Lasagne in 5 min. beetgaar koken; regelmatig roeren zodat vellen niet vastplakken. Met schuimspaan uit pan nemen en met koud water afspoelen. Lasagne op werkvlak uitspreiden.
Courgettes met kaasschaaf of dunschiller in dunne linten schaven (zachte kern niet gebruiken). Linten in schaal leggen, met zout bestrooien en kokend water erover schenken. Courgettes 1 min. laten staan, dan afgieten. Courgettes ter grootte van lasagne snijden (12 plakken achterhouden). Palingfilets in stukken snijden. Lasagnevellen halveren en 12 plakjes dun met dillesaus bestrijken. Hierop wat palingfilet en courgette leggen. Courgette erover verdelen en dun met dillesaus bestrijken. Afdekken met 12 plakjes lasagne. Met saus, paling en courgette tweede laag maken en met laatste plakjes lasagne afdekken. Bovenkanten van lasagne met saus bestrijken. Achtergehouden courgette in lengte halveren en als lint op lasagne leggen. Tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren.
Serveren met een takje dille op de lasagne.
 

Geserveerd met een Mischief and Mayhem, Chardonnay 2009, White Burgundy

 

Bron: AH receptenkaart 306802