Voorgerecht
4 personen

Koningskrab-, citroen- en tijmrisotto

met Sint Jacobsschelpen, topinamboerpuree en zeekraal


Ingrediënten:

risotto

1 l kippenbouillon

25 g boter

1 l olijfolie

1 ui, fijngehakt

2 knoflooktenen, fijngehakt

250 g risottorijs

1 citroen, geraspte schil én sap

Enkele takjes verse tijm, alleen de blaadjes

50 ml room

2 el geraspte pecorino

250 g krabvlees

 

Sint Jakobsschelpen

8 Sint Jakobsschelpen

 

Topinamboer puree

250 g topinamboer (aardpeer / Jeruzalemartisjok)

slagroom

 

Zeekraal

Een handjevol zeekraal

 

Risotto (zie ook 15 september 2010):

Breng de kippenbouillon aan de kook en zet hem op een laag vuurtje.

Verhit een grote pan en voeg de boter en olijfolie toe. Bak de ui en de knoflook gedurende ca. 2 minuten maar zorg dat ze niet bruin worden.

Voeg de rijst toe en roer goed zodat alle rijstkorrels bedekt zijn met boter/olie. Voeg vervolgens de citroenschil en het sap toe en roer goed. Temper het vuur en voeg de kippenbouillon toe, lepel voor lepel, wacht telkens tot het vocht is opgenomen. Blijf hiermee doorgaan tot de rijst gaar is (25 – 30 minuten).

Voeg de tijm, room en kaas toe en roer goed tot de kaas is gesmolten. Voeg ten slotte de krab toe en meng goed. Breng op smaak met peper en zout.

 

Topinamboer puree

Schil de topinamboer en snijd hem in gelijke stukken. Doe die in een pan en voeg zoveel slagroom toe dat de groente net onder staat. Breng aan de kook en laat zachtjes door koken tot de groenten zacht is (10-15 minuten). Pureer het geheel in een keukenmachine of gebruik een staafmixer. De puree moet dik vloeibaar zijn. Breng op smaak met peper en zout.

 

Sint jakobsschelpen

Bak de sint jakobsschelpen enkele minuten tot ze bruin zijn. Niet te lang, want dan worden ze taai.

 

Zeekraal

Kook de zeekraal een a twee minuten in water en giet daarna af.

 

Bord opmaken

Zet een (hoge) koksring op het voorverwarmde bord en doe daarin de risotto. Druk een beetje aan. Haal de ring voorzichtig weg.

Snijd de sint jakobsschelpen doormidden en leg ze boven op de risotto.

Leg een eetlepel topinamboer puree op het bord en haal de lepel snel naar rechts zodat een soort komma ontstaat.

Garneer met zeekraal.

 

Bij dit voorgerecht dronken wij een witte bourgogne, een Chassagne Montrachet 1er Cru La Maltroie

 

Recept: Eigen variatie op de risotto van de Hairy Bikers (zie 15 september 2010)