Voorgerecht
4 personen
Koningskrab-, citroen- en tijmrisotto
met Sint Jacobsschelpen, topinamboerpuree en zeekraal
Ingrediënten:
risotto
1 l kippenbouillon
25 g boter
1 l olijfolie
1 ui, fijngehakt
2 knoflooktenen, fijngehakt
250 g risottorijs
1 citroen, geraspte schil én sap
Enkele takjes verse tijm, alleen de blaadjes
50 ml room
2 el geraspte pecorino
250 g krabvlees
Sint Jakobsschelpen
8 Sint Jakobsschelpen
Topinamboer puree
250 g topinamboer (aardpeer / Jeruzalemartisjok)
slagroom
Zeekraal
Een handjevol zeekraal
Risotto (zie ook 15 september 2010):
Breng de kippenbouillon aan de kook en zet hem op een laag vuurtje.
Verhit een grote pan en voeg de boter en olijfolie toe. Bak de ui en de knoflook gedurende ca. 2 minuten maar zorg dat ze niet bruin worden.
Voeg de rijst toe en roer goed zodat alle rijstkorrels bedekt zijn met boter/olie. Voeg vervolgens de citroenschil en het sap toe en roer goed. Temper het vuur en voeg de kippenbouillon toe, lepel voor lepel, wacht telkens tot het vocht is opgenomen. Blijf hiermee doorgaan tot de rijst gaar is (25 – 30 minuten).
Voeg de tijm, room en kaas toe en roer goed tot de kaas is gesmolten. Voeg ten slotte de krab toe en meng goed. Breng op smaak met peper en zout.
Topinamboer puree
Schil de topinamboer en snijd hem in gelijke stukken. Doe die in een pan en voeg zoveel slagroom toe dat de groente net onder staat. Breng aan de kook en laat zachtjes door koken tot de groenten zacht is (10-15 minuten). Pureer het geheel in een keukenmachine of gebruik een staafmixer. De puree moet dik vloeibaar zijn. Breng op smaak met peper en zout.
Sint jakobsschelpen
Bak de sint jakobsschelpen enkele minuten tot ze bruin zijn. Niet te lang, want dan worden ze taai.
Zeekraal
Kook de zeekraal een a twee minuten in water en giet daarna af.
Bord opmaken
Zet een (hoge) koksring op het voorverwarmde bord en doe daarin de risotto. Druk een beetje aan. Haal de ring voorzichtig weg.
Snijd de sint jakobsschelpen doormidden en leg ze boven op de risotto.
Leg een eetlepel topinamboer puree op het bord en haal de lepel snel naar rechts zodat een soort komma ontstaat.
Garneer met zeekraal.
Bij dit voorgerecht dronken wij een witte bourgogne, een Chassagne Montrachet 1er Cru La Maltroie
Recept: Eigen variatie op de risotto van de Hairy Bikers (zie 15 september 2010)