Voorgerecht
4 personen

Humus met turks brood


Ingrediënten:

1 kop gedroogde kikkererwten

½ kop tahin

het sap van een citroen

1-2 tenen knoflook

½ tl kummel

1 el + – ¼ tl dubbelkoolzure soda

zout

olijfolie

peterselie

 

Was de kikkererwten enkele keren tot het waswater helder is. Week ze tenminste één nacht met een eetlepel dubbelkoolzure soda. Spoel ze daarna weer goed af en week ze nog enkele uren in schoon water.

Was de kikkererwten weer en doe ze in eenpan. Zet ze onder water, voeg – ¼ tl dubbelkoolzure soda toe (geen zout!) en kook ze 1 – 1,5 uur tot ze zacht zijn. Schep af en toe het gevormde schuim af.

Zeef de gekookte kikkererwten en bewaar het kookvocht.

Doe de kikkererwten in een foodprocessor en pureer ze. Laat vervolgens een paar minuten afkolen.

Voeg dan de tahin toe, en de rest van de ingrediënten en zet de foodprocessor weer aan tot je de gewenste dikte hebt. Voeg kookvocht toe om de humus dunner te maken. Uiteindelijk moet het ongeveer de dikte hebben van mayonaise.  

De hoeveelheid olijfolie staat niet vast. Ik gebruikte enkele eetlepels.

 

Commentaar van Joost:

Lekker! En niet moeilijk te maken. Ook heerlijk op de boterham!