Voorgerecht
4 personen

Gevulde mosselen

cozze ripiene


1 kg grote zwarte mosselen

1 eetlepel olijfolie

2 tenen knoflook, fijngehakt

1 losgeklopt ei

paneermeel

zwarte peper

 

vulling   

kruim van twee broodjes

beetje melk

60 gram verse mortadella in blokjes

2 eieren

50 gram parmezaanse kaas

1 teen knoflook, heel fijngehakt

1 eetlepel bladpeterselie, fijngehakt

zout en peper

Maak de mosselen schoon en doe ze met olie en knoflook in een grote pan. Kook ze afgedekt een paar minuten, schud af en toe aan de pan en laat ze allemaal opengaan. Bestrooi ze met zwarte peper en laat ze afkoelen.
Week het broodkruim in melk en knijp er het overtollige vocht uit. Roer er de overige ingredienten voor de vulling doorheen.
Haal de mosselen uit de schelpen en leg om elke mossel wat vulling. Doe ze weer in de schelpen, druk de schelpen dicht, maar op zo'n manier dat er een  beetje vulling te zien is. Haal de mosselen eerst door het ei en daarna door paneermeel en frituur ze in de olie goudbruin.

Ik ben iets afgeweken van het recept. Het dichtduwen van de schelpen ging niet goed (ze gaan weer open staan) waardoor frituren niet mogelijk was. Ik heb de mosselen op een bakplaat in de oven onder de gril goudbruin laten worden (zonder de losgeklopte ei en paneermeel). Dat ging uitstekend.

Uit: “Eten in Italie” van Antonio en Priscilla Carluccio