Voorgerecht
4 personen
Gestoofde octopus met kruidentabouleh
Ingrediënten
Voor de octopus
Ca. 1 kg octopus, schoongemaakt, in
stukken van 5 cm
1 citroen, geraspte schil en sap
3 tenen knoflook
3 takjes verse tijm
4 el olijfolie
2 uien, grof gesneden
2 laurierblaadjes
350 ml rode wijn
1 blik gepelde tomaten (400 g)
4 el grof gehakte bladpeterselie
Voor de tabouleh
110 g bulgur, gedurende een nacht
geweekt in ruim koud water.
1 rode ui, fijn gehakt
1 bosje gehakte bladpeterselie
1 bosje gehakte verse munt
1 citroen, geraspte schil en sap
4 el olijfolie extra vergine
Het gevaar met octopus is
dat het rubberachtig kan worden. Er zijn verschillende manieren om dit te
voorkomen. In het origineel van dit recept werd aangeraden de octopus minimaal
48 uur te bevriezen en hem daarna een hele nacht in de koelkast te laten
ontdooien.
Ik heb de volgende methode toegepast: Dompel de
octopus in zijn geheel in kokend water gedurende een halve minuut. Koel hem
daarna snel af in een bak water met veel ijsblokjes. Herhaal dit nog twee of
drie keer.
De octopus werd op deze manier heerlijk mals en
zeker niet rubberachtig.
Snijdt de octopus hierna in stukken van ca. 5 cm.
Eventueel kun je dan het vel en de zuignappen verwijderen, maar dat is niet
nodig!
Droog de octopus
en doe de stukken in een schaal samen met de citroenschil, citroensap, knoflook
en tijm. Dek af met huishoudfolie en laat een uur marineren in de koelkast.
Verhit de olijfolie in een (hapjes)pan en fruit de ui
tot hij zacht is, ca. 5 minuten op niet te hoog vuur.
Voeg de gemarineerde octopus toe en bak die gedurende
2 -3 minuten mee. Voeg dan de laurier en de rode wijn toe. Breng aan de kook en
laat inkoken tot de hoeveelheid wijn gehalveerd is.
Voeg de tomaten toe en laat het geheel op een laag
vuur zachtjes pruttelen gedurende 1 – 1½ uur.
Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
Roer er tenslotte de peterselie door.
Giet voor de tabouleh de geweekte bulgur af in een
zeef of vergiet. Doe hem in een grote kom. Voeg de overige ingrediënten toe en
meng alles goed door elkaar. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
Recept: James Martin; Saturday Kitchen(www.bbc.co.uk/food)
Commentaar van
Joost
Erg lekker en niet eng!!
De tabouleh is heerlijk fris. Je zou
eventueel couscous kunnen gebruiken in plaats van bulgur. Die moet je natuurlijk
niet een nacht weken!