Voorgerecht
4 personen

Gestoofde octopus met kruidentabouleh


Ingrediënten
Voor de octopus
Ca. 1 kg octopus, schoongemaakt, in stukken van 5 cm
1 citroen, geraspte schil en sap
3 tenen knoflook
3 takjes verse tijm
4 el olijfolie
2 uien, grof gesneden
2 laurierblaadjes
350 ml rode wijn
1 blik gepelde tomaten (400 g)
4 el grof gehakte bladpeterselie


Voor de tabouleh
110 g bulgur, gedurende een nacht geweekt in ruim koud water.
1 rode ui, fijn gehakt
1 bosje gehakte bladpeterselie
1 bosje gehakte verse munt
1 citroen, geraspte schil en sap
4 el olijfolie extra vergine

Het gevaar met octopus is dat het rubberachtig kan worden. Er zijn verschillende manieren om dit te voorkomen. In het origineel van dit recept werd aangeraden de octopus minimaal 48 uur te bevriezen en hem daarna een hele nacht in de koelkast te laten ontdooien.
Ik heb de volgende methode toegepast: Dompel de octopus in zijn geheel in kokend water gedurende een halve minuut. Koel hem daarna snel af in een bak water met veel ijsblokjes. Herhaal dit nog twee of drie keer.
De octopus werd op deze manier heerlijk mals en zeker niet rubberachtig.
Snijdt de octopus hierna in stukken van ca. 5 cm. Eventueel kun je dan het vel en de zuignappen verwijderen, maar dat is niet nodig!
Droog de octopus en doe de stukken in een schaal samen met de citroenschil, citroensap, knoflook en tijm. Dek af met huishoudfolie en laat een uur marineren in de koelkast.
Verhit de olijfolie in een (hapjes)pan en fruit de ui tot hij zacht is, ca. 5 minuten op niet te hoog vuur.
Voeg de gemarineerde octopus toe en bak die gedurende 2 -3 minuten mee. Voeg dan de laurier en de rode wijn toe. Breng aan de kook en laat inkoken tot de hoeveelheid wijn gehalveerd is.
Voeg de tomaten toe en laat het geheel op een laag vuur zachtjes pruttelen gedurende 1 – 1½ uur.
Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Roer er tenslotte de peterselie door.
Giet voor de tabouleh de geweekte bulgur af in een zeef of vergiet. Doe hem in een grote kom. Voeg de overige ingrediënten toe en meng alles goed door elkaar. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.

 

Recept: James Martin; Saturday Kitchen(www.bbc.co.uk/food)

 

Commentaar van Joost
Erg lekker en niet eng!!
De tabouleh is heerlijk fris. Je zou eventueel couscous kunnen gebruiken in plaats van bulgur. Die moet je natuurlijk niet een nacht weken!