Voorgerecht
4 personen

Gerookte zalm met een zalfje van doperwten en een gepocheerd eitje


Dit recept is een poging om hetzelfde gerecht te maken als we kregen in restaurant O. Het is redelijk goed gelukt. Het was improviseren, dus de hoeveelheden zijn een schatting.

 

Ingrediënten

 

Het 'zalfje'

250 g (diepvries) doperwten

1 el crème fraiche light

 

De schuimige hollandaise saus

2 grote eieren

1 dessertlepel witte wijnazijn

1 dessertlepel citroensap

110 g boter

 

De gepocheerde eieren

4 krile eitjes

4 stukken huishoudfolie

gesmolten boter

 

De gerookte  zalm

350 g verse zalm

rookoven of rookzak (keukenzaken)

waterkers

 

Hollandaise saus:

Splits de eieren en doe de twee dooiers in een foodprocessor of blender met een beetje peper. Laat de processor even draaien.
Verhit het citroensap en de azijn in een pannetje tot de vloeistof bruist. Laat de processor weer draaien en voeg de kokende vloeistof in een dun straaltje toe aan de dooiers. Stop de processor. Smelt de boter in een pannetje tot hij bruist, maar zorg dat hij niet bruin wordt!!!
Laat de processor weer draaien en giet de hete boter in een zo dun mogelijk straatje bij het mengsel. Als alles goed gaat krijg je zo een dikke saus. Je hebt nu een klassieke hollandaise saus.
Klop de eiwitten stijf ('soft peaks') en roer ze lepel voor lepel bij de hollandaise saus. Breng op smaak met peper en zout.

Je kunt deze saus in de koelkast minstens een dag bewaren en au bain marie opwarmen. Hij kan zelfs worden ingevroren.

 

Recept: Delia Smith

 

Zalfje van doperwten

Kook de doperwten gaar en druk ze door een zeef (veel werk) of gebruik een doordraaizeef. Bewaar ze tot de volgende dag in huishoudfolie zodat er geen lucht bij kan. Verwarm ze de volgende dag au bain marie en voeg een eetlepel crème fraiche toe. Breng op smaak met peper en zout.

 

Gepocheerde eieren

Beboter een stuk huishoudfolie. Druk het in een kopje. Breek een eitje in het folie en draai het dicht. Pocheer de eieren in water wat tegen de kook aan is. 3 a 4 minuten.

 

Recept: Allerhande,  maart 2009

 

Gerookte zalm

Ik vond kant en klare gerookte zalm veel te zout voor dit recept. Daarom heb ik verse zalm gerookt in een rookzak (verkrijgbaar bij o.a. Betsie's op de Vismarkt, Utrecht).

 

Het bord

Leg op ieder bord een stuk gerookte zalm. Leg daarop een flinke eetlepel doperwten en daar weer bovenop een gepocheerd ei. Lepel een beetje saus op het ei en drapeer de rest rondom de zalm. Garneer met waterkers.
 

Hierbij dronken we een Oostenrijkse Grüner Veldliner (Smaragd 2006).