Voorgerecht
4 personen

Gerookte eendenborst op de cob met sinaasappelsaus en veldsla


Ingredienten
4 eendenborsten
2 eetlepels grof zout
1 eetlepel verse rozemarijn, gesneden
1/2 theelepel peper gemalen
50gr rookpellets
Thee uit 2 theezakjes
2 sinaasappels, in plakjes
Sinaasappelsaus
2 sinaasappels
cointreau
honing
zout en peper
veldsla met een beetje dressing
 
Snij het vet op de borst in. Meng het zout, de rozemarijn en peper. Wrijf de eend in met het zoutmengsel en laat het 30 minuten intrekken. Spoel daarna het zout van de eendenborst af onder stromend water.
 
Pers de twee sinaasappelen uit. Rasp een van de sinaasappels voorzichtig kaal (alleen het oranje, niet het wit). Kook de sinaasappelsap voorzichtig in samen met een eetlepel honing, de rasp en een flinke scheut cointreau (ik had geen Cointreau maar een scheut Grand Marnier smaakte ook prima). Als de saus iets dikker wordt is hij klaar, maak af met zout en peper. Je kunt hem evt. nog een beetje Houd warm.
 
Steek de Cobb aan met een Cobble Stone. Plaats, als de Cobble Stone grijs is, de basisplaat met het rooster op de Cobb en verwarm de Cobb met de deksel erop 5 minuten voor.
Vouw van aluminiumfolie een zakje en vul dit met de rookpellets en de thee. Vouw het zakje dicht en prik aan de bovenkant wat gaatjes.
Haal de deksel, het rooster en de basisplaat van de Cobb. Leg het zakje, met de gaatjes naar boven, op de Cobble Stone. Plaats de basisplaat en het rooster weer terug op de Cobb. Leg de eendenborst op het rooster met het vel naar beneden en plaats de deksel op de Cobb. Rook de eend in ongeveer 15 minuten gaar.
Als het vet nog niet voldoende gesmolten is, braad de eend dan nog even aan op de grillplaat. Gril, als de eendenborst ligt te rusten, de sinaasappelplakjes op de grillplaat.
Serveer de eend met de gegrilde sinaasappelplakjes, een beetje veldsla voor de kleur en de sinaasappelsaus.
 
Bron: Cobb kookboekje