Voorgerecht
4 personen

Gepocheerd ei met zachte gelei van Trappistenbier, tobiko, kaviaarroom en kervel


Ingrediënten

400 ml donker Trappisten bier

3 g agar agar

50 ml slagroom

4 el zure room

4 tl tobiko kaviaar

2 el verse kervelblaadjes

4 kleine scharreleieren

zeezout

versgemalen zwarte peper

witte wijnazijn

olijfolie extra vierge

 

Gelei van trappistenbier en kaviaarroom

Breng een vierde van het Trappistenbier aan de kook.

Voeg de agar agar toe en laat al roerende circa 1 minuut rustig koken. Schenk er voorzichtig het koude trappisten bier bij en roer door elkaar. Schenk het bier in een schaal en laat buiten de koelkast opstijven.

Klop de slagroom lobbig. Spatel de zure room en slagroom door elkaar, roer er voorzichtig de Tobiko kaviaar en kervel door.

Breng op smaak met zeezout en peper.

 

Ei pocheren

Breng in een hoge smalle pan water met een scheut wijnazijn aan de kook.

Roer met een garde het water met de klok mee zodat een ‘draaikolkje’  ontstaat.

Breek een ei boven een kopje.

Laat het ei voorzichtig in de draaikolk glijden.

Draai de steel van de pan tegen de klok in zodat de kolk minder wordt.

Laat het water net niet koken.

Pocheer het ei circa 4 minuten.

Schep het ei voorzichtig met een schuimspaan in ijswater.

Leg het ei op keukenpapier en snijd het overtollige eiwit rond het ei weg.

 

Presentatie

Roer de Trappistengelei los en verdeel over cocktailglazen.

Leg het ei op de gelei en bedek met een lepel tobiko-kaviaarroom.

Druppel er olijfolie over.

 

Recept: Angélique Schmeinck (www.24kitchen.nl)

 

Commentaar van Joost:

De combinatie van de wat bittere gelei met het ei en de room is verrassend lekker. Tobiko kaviaar zijn Japanse viseitjes. Je kunt ze in soorten krijgen (Sligro). Ik koos voor de knalgroene wasabi-variant