Voorgerecht
4 personen

Gemarineerde garnalen met geroosterde citroenmayonaise en asperges


IngrediŽnten:

12 grote rauwe garnalen, gepeld

1 rode peper, fijngehakt

1 citroen, zowel de geraspte schil als het sap

2 tenen knoflook, fijngehakt

3 el olijfolie

3 el fijngehakte koriander

12 groene asperges, houtig einde van de stengel afgebroken

1 bosje waterkers, alleen de blaadjes

 

Citroenmayonaise

2 citroenen, gehalveerd

2 eierdooiers

1 tl witte wijnazijn

1 tl scherpe mosterd

200 ml neutrale olie (raapzaadolie of zonnebloemolie)

 

Verhit voor de citroenmayonaise een grillpan tot die zeer heet is. Rooster de gehalveerde citroenen (met het snijvlak naar beneden) in de grillpan gedurende 1 minuut.

Meng de eierdooiers, de azijn en de mosterd in een foodprocessor of blender en voeg het sap van een halve geroosterde citroen toe. Meng het geheel goed. Voeg vervolgens met draaiende motor de olie geleidelijk toe, aanvankelijk in een zo dun mogelijk straaltje en, als de mayonaise iets dikker begint te worden, in een iets dikker straaltje. Hoe langzamer hoe beter. Breng op smaak met peper en zout.

 

Meng de garnalen in een schaaltje met de rode peper, citroenrasp en Ėsap, knoflook, 2 el olijfolie en de koriander. Zet dit minimaal 2 uur in de koelkast om te marineren.

Verhit een grillpan en rooster de garnalen 1-2 minuten per zijde, tot ze roze en net gaar zijn.

Blancheer de asperges 1-2 minuten in kokend water. Laat ze uitlekken en wentel ze in de overgebleven olijfolie. Rooster ze vervolgens in de grillpan gedurende 1-2 minuten.

Leg de asperges op de borden en leg de garnalen er bovenop. Leg er de waterkers naast en maak het af met een lepel mayonaise. Leg tenslotte op ieder bord een halve geroosterde citroen.

 

Recept: James Martin, BBC Saturday Kitchen.

 

Commentaar van Joost:

Erg lekker. Ik vond de mayonaise erg vloeibaar. Als je dat niet wilt moet je denk ik minder citroensap of azijn gebruiken. Maar qua smaak was het prima!