Voorgerecht
4 personen
200 g fijne kristalsuiker
30 g boter
1 el verse tijm, alleen de blaadjes
6 kleine stronkjes witlof, in de lengte in vieren gesneden
Bladerdeeg, uitgerold tot een cirkel van ca. 22 cm (2 cm groter dan de vorm)
Taartvorm met een diameter van 20 – 22 cm
Voor de vinaigrette
100 g stilton kaas
1 teen knoflook, geplet
50 g Dijon mosterd
50 ml witte wijnazijn
200 ml extra vergine olijfolie
Zout en versgemalen peper
Handvol walnoten
Verwarm de oven voor op 200 oC.
Verhit de suiker met 50 ml water in een steelpan met dikke bodem tot de suiker smelt en karamelliseert tot goudbruin. Neem de pan van het vuur en voeg de boter toe. Roer tot een homogeen mengsel. Giet de karamel in de taartvorm.
Strooi zeezout en tijm over de karamel en verdeel de witlof er over. Wacht hier niet mee want dan is de karamel al gestold. Leg het bladerdeeg over de witlof en druk de randen naar binnen toe, alsof je de witlof instopt.
Zet de taart in de goed voorverwarmde oven en bak
gedurende 20 minuten of tot het deeg knapperig en goudbruin is.
Meng voor de vinaigrette de kaas, knoflook, mosterd en witte wijnazijn in een
food processor. Voeg bij draaiende motor langzaam de olie en peper en zout toe.
Keer de taart op een schaal. Doe dit een paar tellen nadat hij uit de oven is gekomen, anders is de karamel gestold.
Sprenkel de dressing over de taart en garneer met walnoten.
Recept: Simon Rimmer, BBC Something for the Weekend.
Commentaar van Joost:
Erg bijzonder en lekker. Dit is een klassieke tarte tatin, maar dan tegelijk zoet en hartig. Erg de moeite waard. In het oorspronkelijke recept werden vier afzonderlijke kleine taartjes gemaakt.