Voorgerecht
4 personen
Gegrilde sardientjes
Ingrediënten
8 hele sardines (van
ongeveer 85 g elk), schoongemaakt
4 tenen knoflook
1 biologische citroen
geraspte schil en het sap
olijfolie om te bakken
1 verse, rode Spaanse peper
klein bosje verse bladpeterselie
1 tl venkelzaad
peper en zout
Verwarm de oven voor tot 220
°C. Leg de sardines in een grote braadslede. Pers er de ongepelde tenen knoflook
over en bestrooi met een snufje peper en zout. Rasp er met een fijne rasp de
schil van de citroen bij, knijp er alle sap over en leg de uitgeknepen helften
met de snijkant naar boven naast de sardines in de braadslede.
Besprenkel de visjes met een beetje olijfolie. Snijd
de Spaanse peper in dunne ringetjes en strooi die, samen met de fijngehakte
peterseliesteeltjes en het venkelzaad er overheen. Hak de peterselieblaadjes in
grote stukken en zet apart.
Hussel alles met je handen door elkaar en zet de
braadslede ongeveer 10 minuten boven in de hete oven tot de visjes goudbruin en
krokant zijn. Serveer ze met salade, gegrild brood of couscous en een schaaltje
gehakte peterselie.