Voorgerecht
4 personen
Gegrilde kreeft met gesmolten boter
Ingrediėnten
2 kreeften van ca.
600 g
Voor de tomaten:
8 romatomaten
el olijfolie
1 teentje knoflook,
in dunne chijfjes
2 takjes tijm
1 laurierblaadje
1 mespunt suiker
175 g Hollandse
garnalen
Voor de
afwerking:
100 g boter
8 blaadjes basilicum
1 tl vadauvan
(optioneel)
Peper en zout
Maak de gekonfijte tomaten:
Verwarm de oven voor op 90 °C. Breng
water aan de kook. Kerf een kruisje in de onderkant van de
tomaten. Blancheer ze 10 seconden in het kokende water.
Koel ze 1 minuut af in ijswater en
ontvel. Snijd ze in vier en haal het hartje en de pitjes eruit.
Verdeel de partjes over een bakplaat, besprenkel met olijfolie
en voeg de aromaten (knoflook, tijm en laurier) toe met peper,
zout en suiker.
Droog ze 2 ą 3 uur in de voorverwarmde
oven met de ovendeur op een kier.
Kook de kreeft:
Doe water in een ruime pot en breng
aan de kook. Dompel de kreeften 30 seconden onder in het water.
Leg ze op de buik en snijd ze in de
lengte middendoor van borst naar kop. Haal de poten van de
kreeft en leg apart. Verwijder de maagzak en het darmkanaal
voorzichtig met een lepel.
Neem de poten er weer bij. Breek de
schalen van de scharen met de ommezijde van de snijkant van een
zwaar mes. Hak de scharen in twee stukken. Leg de gehalveerde
kreeften op hun schaal in een beboterde schotel naast elkaar.
Werk af:
Voeg de gekonfijte tomaatjes toe.
Snijd de basilicumblaadjes fijn en strooi ze over de kreeft. Leg
de schalen en scharen in de schotel.
Verdeel de boterblokjes over de
schaal. Breng het geheel op smaak met vadouvan (optioneel),
peper en zout. Plaats het geheel 8 minuten onder de grill.
Arroseer om de 2 minuten met de gesmolten boter.
Recept: Peter Goossens
Commentaar van Joost:
Dit was fantastisch. Nog nooit zo
lekker kreeft gegeten.
We dronken er Veuve Cliquot
bij (champagne).
Ik heb geen vadouvan gebruikt. Ik
heb de kreeft niet onder de gril gezet, maar ca. 10 minuten in
een oven van ca. 180 graden, net zoals in onderstaand filmpje.
Het volgende filmpje maakt
veel duidelijk:
https://www.youtube.com/watch?v=1lfbGnJy-_U