Voorgerecht
4 personen
Gegratineerde uien
Cipolle gratinate
Ingrediënten
peper
4 grote uien
boter
150 gram gekookte fijngehakte ham
4 el passata
4 el vers geraspte parmezaan
Bechamelsaus
25 g boter
25 g bloem
250 ml lauwe melk
zout en peper
Bereiden uien
Maak eerst de bechamelsuas (zie onder).
Breng in een grote pan water aan de kook en blancheer de uien een paar minuten. Laat ze goed uitlekken, snijd ze horizontaal doormidden en schep voorzichtig het binnenste eruit zodat 8 "bakjes " overblijven. Verhit de oven tot 180 graden en vet de ovenschaal in met boter. Hak de uitgelepelde ui fijn en roer er in een kom de ham en de passata door. Voeg peper naar smaak toe en vul de "bakjes " ermee.Zet ze in de ovenschaal. Roer de kaas door de bechamel en voeg peper naar smaak toe. Giet de saus over de uien en zet ze in de oven totdat ze goudbruin zijn en borrelen. Zet ze heet op tafel.
Commentaar Rudi: ik had zelf bedacht dat het een kwartiertje zou duren voordat de uien goudbruin zouden zijn. Dat bleek een grove misvatting, na een half uurtje waren ze net beetgaar. De volgende keer zou ik het minimaal een uur op 180 oC in een heteluchtoven
Bereiden bechamelsaus
Smelt de boter in een pan. Roer er op niet te hoog vuur de bloem door en bak het mengsel al roerend in 2-3 minuten maar laat het niet teveel verkleuren. Roer er beetje bij beetje de melk door. Breng de saus al roerend aan de kook, zet het vuur laag en laat al roerend 20 minuten voorzichtig pruttelen. Het moet een gladde, dikke saus worden. De saus mag niet meer naar bloem smaken. Haal de pan van het vuur en doe er zout, peper en evt. vers geraspte nootmuskaat naar smaak bij.
Bron: De zilveren lepel