Voorgerecht
4 personen

Engels-aziatische lamssalade


 Ingrediënten
2 theelepels knoflookolie
1 lamshaas, ongeveer 250 g
1 pak (ongeveer 180 g) slablaadjes
3 eetlepels (45 ml)
gehakte munt

Voor de dressing
2 eetlepels (30 ml) vissaus (nam pla)
1 eetlepel (15 ml) rode-bessengelei
rode peper, fijngehakt (en schoongemaakt)
lenteui, fijngehakt
2 el rijstwijnazijn
1 tl soyasaus

Opmerking: De eetlepel in Nederland is een stuk kleiner als in Engeland. Ik kwam niet aan 15 ml per lepel.

1 Verhit de olie in een pan met dikke bodem en bak het lamsvlees 5 minuten, draai het dan om en bak het aan de andere kant nog 2 ½ minuut.

2 Wikkel het vlees losjes in folie, maar zorg dat het pakketje goed dicht zit. Laat het vlees ongeveer 5 minuten rusten.

3 Klop in een middelgrote kom de ingrediënten voor de dressing door elkaar.

4 Maak het foliepakket open en giet het vleesnat in de dressing. Snijd het vlees in heel dunne plakjes of reepjes en doe ook die erin. Door het zuur in de dressing wordt het lamsvlees nog wat ‘gaarder’ terwijl het ligt te marineren. Als het vlees niet rozig meer is, laat ik het kort in de marinade staan, en iets langer als het vlees nog niet gaar genoeg lijkt te zijn. De bedoeling is dat het nog prachtig roze op de groene slablaadjes terechtkomt.

5 Verdeel de slablaadjes op 2 (of 4) borden en schep er dan het gemarineerde lamsvlees met wat dressing op. Strooi er ten slotte de gehakte munt over. Voor 2 personen als hoofdgerecht; voor 4 als voorgerecht

Bron: Nigella express