Voorgerecht
4 personen

Eendensaté met portsiroop


Ingrediënten

2 sjalotjes

1,5 el boter

2 dl gevogeltefond

2 dl ruby port

4 el gembersiroop

2 tamme eendenborstfilets

6 plakjes ontbijtspek

2 struikjes witlof

1 tl poedersuiker

 

 

Leg satéstokjes in koud water.

Snipper de sjalotjes fijn. Verhit 1 el boter en fruit de sjalotjes ˝ minuut. Voeg de fond toe en kook 3 minuten in op hoog vuur. Zeef de saus, roer er de port en de gembersiroop door en laat op hoog vuur ca. 5 minuten inkoken. Breng op smaak met peper en zout.

Verwijder het vel van de eendenborsten en snijd ze in 36 blokjes. Omwikkel 12 blokjes met ontbijtspek.

Rijg aan een satéprikker telkens afwisselend een blokje eend, een met spek omwikkeld blokje en weer een blokje eend. Verwarm de grill voor op de hoogste stand.

Snijd intussen de witlof in de lengte in dunne repen.

Schuif de saté ca.10 cm onder de grill en gril in 7 ŕ 8 minuten rosé. Breng intussen de siroop weer aan de kook en zet dan het vuur uit.

Verwarm de rest van de boter in koekenpan of wok en roerbak de witlof ca. 1 minuut. Bestrooi de witlof met poedersuiker en verdeel hem over 4 borden.

Leg de saté op de witlof. Druppel de siroop op de saté en op het bord.

 

Recept: Allerhande (snelcode 7458)

 

Commentaar van Joost:

Lekker! En niet moeilijk te maken.