Voorgerecht
4 personen
Crème brûlee met tuinbonen en geitenkaas
Ingrediënten
500 g verse tuinbonen (= 125 g gedopt, of 125 g diepvrieserwtjes)
90 g versgeraspte, jong belegen geitenkaas
4 bio-eieren
200 ml slagroom
100 ml magere yoghurt
fijngehakte blaadjes van 4 takjes bonenkruid
6 ovenvaste potjes/schaaltjes à 125 ml
lage ovenschaal
Bereiding
Dop de tuinbonen. Breng een pannetje met water en een snuf zout aan de kook en kook de tuinbonen 3 minuten. Giet ze af, spoel ze af met koud kraanwater en laat ze uitlekken. Dubbeldop de tuinbonen door een sneetje in de bolle kant te maken en de boontjes eruit te floepen. Klop de eieren los met een flinke snuf zout. Klop de room en yoghurt erdoor en meng vervolgens het bonenkruid en driekwart van de kaas erdoor.
Verwarm de oven op 110 graden. Breng een ketel water aan de kook. Verdeel eerst het ei-kaasmengsel over de ovenschaaltjes en daarna de tuinbonen. Zet de potjes in de ovenschaal en schenk er voorzichtig zoveel kokend water bij, dat ze voor tweederde onderstaan. Zet de ovenschaal voorzichtig op het rooster midden in de oven. Sluit de oven en laat de crèmes in 50 tot 60 minuten iets dik en puddingachtig worden. Haal de ovenschaal uit de oven. Zet de ovengrill aan. Haal de crèmes uit het waterbad en bestrooi ze gelijkmatig met de rest van de kaas. Zet ze een paar minuten onder de grill tot ze lichtbruin zijn. Je kunt de crèmes direct eten, of in de koelkast laten afkoelen en pas de volgende dag gratineren. Lauw met een knapperig warm laagje, dat is bijna nog lekkerder.
Bron: de Volkskeuken