Voorgerecht
4 personen
Chilaquiles (gebakken ei en groene salsa op tortillachips
Ingrediënten
¼ ui, in grove stukken
1½ groene jalapeño (of serrano) peper
2 tenen knoflook, fijn gehakt
125 ml kippenbouillon of water
380 g blik tomatillos
½ tl zeezout
4 mais tortillas, in 8 driehoeken
gesneden
4 eieren
75 g lancashire kaas
1 sjalotje in dunne plakken gesneden
1 el grof gesneden verse koriander
4 el zure room
Verhit de oven voor
op 220 oC.
Doe de ui,
knoflook, pepers, bouillon en tomatillos in een foodprocessor of blender en maal
ze tot een saus.
Verhit
een sauspan op middelmatig vuur , voeg 2 el mais- of zonnebloemolie toe en
vervolgens de saus. Laat ca, 5 minuten sudderen tot de saus wat is ingedikt.
Smeer de driehoeken tortilla dun in met olie en leg ze
op een bakblik. Verhit ze ca. 7 minuten in een voorverwarmde oven tot ze een
beetje gebruind zijn en knapperig. Op deze manier heb je tortilla chips
(totopos) gemaakt. Een alternatieve manier om ze te maken is door de driehoeken
te frituren in olie van 190 oC.
Bak de eieren in een koekenpan.
Roer de tortilla chips de de groene saus, maar zorg
dat ze niet breken. Verdeel de saus met de chips over vier ondiepe schaaltjes en
leg er een gebakken ei op. Verdeel daarover de verkruimelde kaas, de sjalotjes,
de koriander en de zure room.
Recept: Rick Stein (BBC)
Commentaar Joost:
Tomatillos kun je op internet kopen. Ze blijken ook te koop bij de groenteboer
op de Twijnstraat in Utrecht.
Lancashire kaas heb ik niet kunnen krijgen. Ik
gebruikte feta.
Commentaar Rudi: de foto komt van het
orginele recept. Het was zo lekker dat het al op was voor we een foto konden
maken :-)