Voorgerecht
4 personen

Chilaquiles (gebakken ei en groene salsa op tortillachips


Ingrediënten
¼ ui, in grove stukken
1½ groene jalapeño (of serrano) peper
2 tenen knoflook, fijn gehakt
125 ml kippenbouillon of water
380 g blik tomatillos
½ tl zeezout
4 mais tortillas, in 8 driehoeken gesneden
4 eieren
 
75 g lancashire kaas
1 sjalotje in dunne plakken gesneden
1 el grof gesneden verse koriander
4 el zure room
 
Verhit de oven voor op 220 oC.
Doe de ui, knoflook, pepers, bouillon en tomatillos in een foodprocessor of blender en maal ze tot een saus.
Verhit een sauspan op middelmatig vuur , voeg 2 el mais- of zonnebloemolie toe en vervolgens de saus. Laat ca, 5 minuten sudderen tot de saus wat is ingedikt.
Smeer de driehoeken tortilla dun in met olie en leg ze op een bakblik. Verhit ze ca. 7 minuten in een voorverwarmde oven tot ze een beetje gebruind zijn en knapperig. Op deze manier heb je tortilla chips (totopos) gemaakt. Een alternatieve manier om ze te maken is door de driehoeken te frituren in olie van 190 oC.
Bak de eieren in een koekenpan.
Roer de tortilla chips de de groene saus, maar zorg dat ze niet breken. Verdeel de saus met de chips over vier ondiepe schaaltjes en leg er een gebakken ei op. Verdeel daarover de verkruimelde kaas, de sjalotjes, de koriander en de zure room.
 
Recept: Rick Stein (BBC)
 
Commentaar Joost: Tomatillos kun je op internet kopen. Ze blijken ook te koop bij de groenteboer op de Twijnstraat in Utrecht.
Lancashire kaas heb ik niet kunnen krijgen. Ik gebruikte feta.
Commentaar Rudi: de foto komt van het orginele recept. Het was zo lekker dat het al op was voor we een foto konden maken :-)