Voorgerecht
4 personen
Carpaccio van rode biet
Ingrediënten
Carpaccio van rode biet
Ingrediënten
600 tot 800 g rode biet
1 stukje komkommer
1 uitje
2 theel. groene peperkorrels
2 eetl. lekkere azijn
4 handen kleine slablaadjes
16 muntblaadjes
4 eetl. olijfolie
2 theel. citroensap
2 theel. mayonaise
2 theel. honing
80 g zachte korstloze geitenkaas
(zoals Bettine Blanc)
Bereiding
Kook de biet. Normale bieten - formaatje handappel of
kleiner - zijn in 4 minuten gaar, die rare grote doen er wel 60 minuten over.
Leg ze in koud water en laat een paar minuten liggen. Schil in die tijd een
stukje komkommer van ongeveer 5 centimeter en haal de zaadjes eruit. Snijd de
komkommer in erg fijne blokjes van ongeveer een halve centimeter. Snijd het
uitje net zo fijn. Meng komkommer, ui, peperkorrels en de azijn. Neem een
geurige azijn, ik koos vlierbloesemazijn, maar dragonazijn voldoet ook.
Haal de schil van de biet. U hoeft daarvoor alleen
maar met de hand erover te vegen. De schil laat vanzelf los en een glanzend
mooie biet komt tevoorschijn. Kleine bietjes snijdt u dun met een kaasschaaf of
op een mandoline, de grote kunt u met een scherp mes heel dun snijden.
Maak de dressing: doe de munt, olie, citroensap,
mayonaise en honing in een vijzel en draai en plet tot de dressing lichtgroen
kleurt. Leg op elk bord een handje slablaadjes. Drapeer de bietplakjes erop.
Giet de komkommer en ui af en verspreid die over de bietplakjes. Verkruimel de
geitenkaas grof en strooi over de biet. Sprenkel de dressing over het geheel.
Een geroosterd sneetje brood is er lekker bij.
Commentaar Rudi
Een erg lekkere combi. Jammer dat ik de geitenkaas
vergeten was maar het smaakte prima. De bieten moesten veel langer koken dan
hier werd weergegeven om ze beetgaar te krijgen. Ik heb ze met een mes gesneden,
met een mandoline was dat waarschijnlijk wel iets beter gegaan, iets dunnere
plakjes was de smaak ten goede komt
Bron: de Volkskeuken: Tallina van den Hoed 24
november 2015