Voorgerecht
4 personen

Aubergineschotel


Ingredienten
4 aubergines
200 g spinazie
250 g ricotta
2 vellen lasagne
120 g emmentaler, geraspt
50 Parmezaanse kaas, geraspt
200 ml tomatensaus (passata)
Zout, peper gedroogde basilicum, knoflookpoeder
olijfolie
 
Verwarm de oven voor op 200oC.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestrijk deze met olijfolie
Snijd de aubergines in de lengte in plakken van ca. 5 mm dik
Leg de plakken aubergine dakpansgewijs op het bakpapier. Gebruik zo nodig twee bakplaten.
Bestrooi de plakken aubergine met peper, zout en basilicum.
Schuif  de plakken 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Snijd de spinazie in niet te grote stukken.
Meng de spinazie in een schaal met de ricotta, peper, zout en een scheut olijfolie.
Roer een scheut olijfolie door de tomatensaus. Roer er ook peper, zout, basilicum en knoflookpoeder door.
Bestrijk een ovenschaal met olie. Bekleed daarna de wanden en de bodem met plakken aubergine. Laat de plakken aan de zijkanten van de schaal ruim uitsteken.
Leg een plak lasagne op de (beklede) bodem.
Hierop komt een laagje van de ricotta, daarop een laagje tomatensaus.
Strooi hierop geraspte emmentaler en parmesaanse kaas.
Vervolgens weer een laag aubergine. Giet hier wat olijfolie over en leg er de tweede plak lasagne op.
Hierop komt weer ricotta, tomatensaus, kaas en wat olijfolie.
Leg de overgebleven aubergine hierop (in het midden) en vouw de uitstekende plakken aubergine naar binnen.
Hierop komt de resterende tomatensaus en kaas.
Zet de schaal in de oven gedurende 30 minuten op 180 oC.
 
Commentaar van Joost:
Dit is lekker, vegetarich en niet zo machtig als het misschien lijkt!
 
Recept: https://www.youtube.com/watch?v=RH2-vhzHFl4