Voorgerecht
4 personen

Aubergine 'parmigiana' met verse tomaat


4 zeer grote tomaten, rijp maar toch stevig

1 kleine ui, fijn gesnipperd

2 handenvol basilicum

2 -3 el bloem

300 g kleine aubergines, in dunne ronde plakken gesneden

2 eieren

Vers geraspte parmezaanse kaas

150 g mozzarella

 

Verwarm de oven voor op 200 oC.

Snijd een kapje van de tomaten en hol ze uit met een kleine lepel. Bestrooi de binnenkant met een beetje zout en zet de tomaten ondersteboven weg gedurende ca. 15 minuten om uit te druipen.

Verhit intussen 3 el extra vergine olijfolie in een pan op hoog vuur. Voeg de ui toe en bak die tot hij zacht is. Voeg dan de tomatenpulp toe en de helft van de basilicumbladeren. Breng op smaak met peper en zout. Draai het gas lager , doe de deksel op de pan en laat gedurende ca. 20 inkoken tot het meeste vocht verdampt is en het tomatenmengsel ingedikt is. Roer regelmatig en let op dat het niet aanbrandt!

Verhit in een andere pan 2 el olijfolie. Doe de bloem in een diep bord en haal de plakken aubergine hierdoor tot ze helemaal met een dun laagje bloem bedekt zijn. Schud eventueel teveel bloem eraf.

Haal de plakken vervolgens door losgeklopt ei en bak ze gedurende 3 – 4 minuten per kant in de hete olie. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Breng desgewenst op smaak met wat zout. Bak niet teveel plakken in één keer.

Leg een gebakken aubergineplak in een uitgeholde tomaat en schep daar een laagje ingekookte tomatenpulp op. Strooi hierover een beetje parmezaanse kaas.  Leg hierop een plakje mozzarella. Leg hierop weer een laagje aubergine/tomaat/mozzarella en ga door tot de tomaten vol zijn.

Leg het kapje weer op de tomaat.

Leg de gevulde tomaten in een ovenvaste schaal, strooi er peper en zout over en besprenkel ze met een beetje olijfolie.

Bak de tomaten in de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten tot de tomaten zacht zijn en de kaas gesmolten is.

Leg op ieder bord een tomaat, garneer met basilicum en besprenkel ze nogmaals met een beetje olijfolie.

 

Recept: James Martin, BBC Saturday Kitchen.

 

Commentaar van Joost:

Erg lekker.
In het oorspronkelijke recept werd gerookte mozzarella gebruikt en geen parmezaanse kaas. Ik had dat niet en heb daarom de parmezaanse kaas toegevoegd.