Voorgerecht
6 personen

Ardenner terrine


IngrediŽnten
3 ons fijngesneden speklappen (zonder zwoerd)

3 ons fijngesneden varkenslappen

3 ons fijngesneden kippenlevertjes

3 ons kalfslappen

dun gesneden vetspek om de terrine mee te bekleden

1 ui

2 teentjes knoflook uit de knijper

40 gr. Boter

2 glaasjes cognac

2 theel. zout.

2 theel. gemalen peper

2 tl majoraan

1 paar jeneverbessen en laurierblaadjes

 

Bereidingswijze

Fruit de fijngehakte ui, 3 teentjes knoflook uit de knijper in 40 gr. boter. Afblussen met 2 glaasjes cognac een een beetje laten afkoelen, zout peper en majoraan toevoegen en dan alles goed roeren met het fijngesneden vleesmengsel (speklappen, kippenlevers, kalfs- en hamlappen heel fijn snijden maar niet malen). Een klontje er van af nemen en even bakken in de koekenpan, koud laten worden en proeven hoe de smaak is, zonodig meer kruiden en zout naar smaak toevoegen.

Een cakevorm bekleden met dun gesneden vetspek, lapjes over de rand laten hangen, vullen met het mengsel, een paar jeneverbessen en laurierblaadjes er op leggen, de overhangende lapjes over de pate leggen en verder met spek bedekken, de vorm afdekken met alufolie. Laat de terrine een paar uurtjes staan zodat de smaken goed kunnen vermengen.

Oven voorverwarmen op 160 graden, braadslee met kokend water vullen en de vorm erin zetten, zo dat het water tot op 2/3 van de vorm staat. Laat de terrine anderhalf uur garen, het laatste half uur het aluminumfolie verwijderen. Na afloop een bbqpen erin prikken, komt deze er "heet" uit dan is het gerecht gaar, anders nog een half uurtje laten staan op oventemperatuur 100

Daarna laten afkoelen en minstens een dag in alufolie in de koelkast laten staan, daarmee trekken de smaken goed door de terrine. Niet langer dan een week bewaren.

Serveren met cranberrycompote en sla

 

 

De ovenschaal met de terrine en de lapjes spek die nog dichtgevouwen moeten worden.