Soep
4 personen
Ingrediënten
300 g zoete aardappel, geschild en in
blokjes
3 el
olijfolie
300 g
minipruimtomaten
½ gedroogde chipotlepeper of 2 tl chipotlepuree
2 rode uien, gesnipperd
3 tenen knoflook, fijngehakt
1 tl verse of gedroogde
oregano
1 el
komijnzaad
2
blikken zwarte bonen (à 400 g), uitgelekt
800 ml groentebouillon
crème fraîche
Geroosterde
maïssalsa
1 el zonnebloemolie
1 kleine rode ui, heel fijn
gesnipperd
100 g maïs (uit blik of diepvries)
1 rode chilipeper, zaadjes
verwijderd, fijngehakt
klein handje koriander, gehakt, plus extra
kneepje limoensap
Verwarm de oven voor op 200 °C. Verdeel de zoete aardappel over een bakplaat,
bestrooi met zout en peper en bedruppel met 2 eetlepels olijfolie. Rooster 15
minuten. Roer de tomaten erdoor en rooster nog 15 minuten, tot de groenten zijn
gekaramelliseerd. Laat gedroogde chipotlepeper 5 minuten weken in kokend water.
Verhit de overgebleven olie in een pan en bak de ui tot hij glazig, maar niet
bruin is. Voeg de knoflook, chipotlepeper, oregano en komijnzaadjes toe. Bak
alles 5 minuten, tot de komijn geurig is. Doe de zoete aardappel, tomaten, bonen
en bouillon in de pan en breng op smaak met zout en peper. Breng aan de kook en
laat 30 minuten zachtjes koken. Verhit voor de salsa de zonnebloemolie in een
pan en bak de ui in 5 minuten zacht. Draai het vuur hoog en voeg de maïs en
chilipeper toe. Roer tot de maïs aan de randen is geroosterd. Haal van het vuur,
bestrooi met zout en peper, roer de koriander erdoor en voeg het limoensap toe.
Maal de soep glad met een staafmixer. Breng op smaak met zout en peper en
serveer in kommen - maak af met een lepel crème fraîche, een lepel salsa en wat
korianderblaadjes.
Geserveerd met een Rose
Estandon Tradition Vendanges 2016
Bron: Jamie Magazine