Soep
4 personen

Zwarte bonensoep met maissalsa


Ingrediënten
300 g zoete aardappel, geschild en in blokjes
3 el olijfolie
300 g minipruimtomaten
½ gedroogde chipotlepeper of 2 tl chipotlepuree
2 rode uien, gesnipperd
3 tenen knoflook, fijngehakt
1 tl verse of gedroogde oregano
1 el komijnzaad
2 blikken zwarte bonen (à 400 g), uitgelekt
800 ml groentebouillon
crème fraîche

Geroosterde maïssalsa
1 el zonnebloemolie
1 kleine rode ui, heel fijn gesnipperd
100 g maïs (uit blik of diepvries)
1 rode chilipeper, zaadjes verwijderd, fijngehakt
klein handje koriander, gehakt, plus extra
kneepje limoensap


Verwarm de oven voor op 200 °C. Verdeel de zoete aardappel over een bakplaat, bestrooi met zout en peper en bedruppel met 2 eetlepels olijfolie. Rooster 15 minuten. Roer de tomaten erdoor en rooster nog 15 minuten, tot de groenten zijn gekaramelliseerd. Laat gedroogde chipotlepeper 5 minuten weken in kokend water. Verhit de overgebleven olie in een pan en bak de ui tot hij glazig, maar niet bruin is. Voeg de knoflook, chipotlepeper, oregano en komijnzaadjes toe. Bak alles 5 minuten, tot de komijn geurig is. Doe de zoete aardappel, tomaten, bonen en bouillon in de pan en breng op smaak met zout en peper. Breng aan de kook en laat 30 minuten zachtjes koken. Verhit voor de salsa de zonnebloemolie in een pan en bak de ui in 5 minuten zacht. Draai het vuur hoog en voeg de maïs en chilipeper toe. Roer tot de maïs aan de randen is geroosterd. Haal van het vuur, bestrooi met zout en peper, roer de koriander erdoor en voeg het limoensap toe. Maal de soep glad met een staafmixer. Breng op smaak met zout en peper en serveer in kommen - maak af met een lepel crème fraîche, een lepel salsa en wat korianderblaadjes.

Geserveerd met een Rose Estandon Tradition Vendanges 2016
 
Bron: Jamie Magazine